Spa en Balneotherapie voor hart en gewrichten

09 Jan, 2018

Zo midden in de winter, als het aantal uren daglicht en de temperatuur haar laagste punt bereiken, is het heerlijk te genieten van een prikkelend saunabezoek. De sauna is gezond en dat komt niet alleen door de ontspanning die het met zich meebrengt. Positieve effecten zijn meetbaar op het hart en de gewrichten.

Onderzoek in het verleden heeft al aangetoond dat de sauna de bloeddruk verlaagt, de hartfunctie versterkt en chronische laaggradige ontstekingen afremt, vooral bij de combinatie van sauna met balneotherapie (minerale en kleibaden). De hoge temperatuur veroorzaakt vasodilatatie en verhoogt de productie van het gunstige stikstofmonoxide in de vaatwand, dat uit arginine wordt gemaakt. Stikstofmonoxide verslapt de spieren van de vaten, waardoor de bloeddruk daalt.

Onderzoekers van de Universiteit van Istanbul in Turkije, een land met een rijke traditie als het gaat om balneotherapie, bestudeerden de conditie van de vaatwand en zagen bijzonder gunstige effecten op het vasculaire endotheel. Deelnemers aan het onderzoek hadden naar verhouding hogere argininewaardes in hun bloed en lagere ADMA-waardes. ADMA is een stof die de aanmaak van stikstofmonoxide remt. Hoge niveaus ADMA zijn geassocieerd met hart- en vaatziekten.

Daarnaast bleken de deelnemers aan de studie, allen artrosepatiënt, een grotere beweeglijkheid en minder pijn te ervaren ten opzichte van artrosepatiënten die standaardzorg zonder saunabezoek ontvingen (Karaarslan et al., 2017).

Bron:
Karaarslan, F., Ozkuk, K., Seringec Karabulut, S., Bekpinar, S., Karagulle, M. Z., & Erdogan, N. (2017). How does spa treatment affect cardiovascular function and vascular endothelium in patients with generalized osteoarthritis? A pilot study through plasma asymmetric di-methyl arginine (ADMA) and L-arginine/ADMA ratio. International Journal of Biometeorology.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter