Test kinderen met hartkloppingen op gebruik van energiedrankjes

18 maart 2014

Bron: nu.nl. Tieners die zich melden met hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten moeten voortaan standaard gecontroleerd worden op het gebruik van energiedrankjes.

Dat stellen de Nederlandse vereniging van kinderartsen en GGD Nederland bij RTL Nieuws. De organisaties denken dat deze klachten worden veroorzaakt door het drinken van energiedrankjes.

Raymond Gianotten, directeur Nederlandse vereniging Frisdranken Waters en Sappen, zei bij RTL namens de energiedrankproducenten:
'Energiedrank is niet gevaarlijk, maar overdaad schaadt. Dat geldt voor alles wat je te veel eet en drinkt. Er worden voorbeelden aangehaald van jongeren die vijf blikjes per dag drinken. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat deze hoeveelheden niet gezond zijn.'

Voedingscentrum
De energiedrankjes zijn al jaren onderwerp van kritiek. Het Voedingscentrum adviseert kinderen boven de dertien jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven het advies niet meer dan een blikje per dag te drinken.

Kinderen onder de dertien zouden het helemaal niet moeten nemen, stelt het centrum. De GGD hield eerder al eens een pleidooi om de energydrinks uit de schappen te weren.