The Acupuncture Evidence Project

31 oktober 2017

The Acupunture Evidence Project is een initiatief van de Australian Acupuncture and Chinese Medicine Association (Mcdonald & Janz, 2017). Het is een update van de verouderde indicatielijst die de Wereldgezondheidsorganisatie opstelde in 1999. Het rapport van dit initiatief vormt een up to date samenvatting van alle acupunctuurstudies tot 2017 en een weging van de hoeveelheid bewijs voor acupunctuur bij specifieke indicaties. Voor acupuncturisten vormt het een beknopt document en biedt het een kant en klaar overzicht van wetenschappelijk onderzoek.

Van de 122 in de literatuur gevonden aandoeningen, waren er sterke aanwijzingen voor de effectiviteit van acupunctuur voor 8 aandoeningen, gemiddeld bewijs voor gebruik van acupunctuur bij 38 aandoeningen en zwak positief of onduidelijk bewijs voor 71 aandoeningen. Voor vijf aandoeningen werd geen bewijs voor de effectiviteit van acupunctuur gevonden (dat wil zeggen dat er verder onderzoek nodig is naar het verduidelijken van de effectiviteit van acupunctuur).

Uit het literatuuronderzoek is bovendien gebleken dat acupunctuur kosteneffectief is bij 10 aandoeningen, en veilig is, mits het in de handen van een goed opgeleide vakman is.

Het hele dossier is hier te downloaden.

Bron:
Mcdonald, J., & Janz, S. (2017). The Acupuncture Evidence Project A Comparative Literature Review.