Toast, chips en gebakken aardappelen kunnen het risico op kanker verhogen

20 Feb, 2017

Door: Fleur Kortekaas

De niveaus van acrylamide aanwezig in onze voeding, zijn verontrustend hoog volgens Diane Benford, hoofd risico-evaluatie van het Engelse Food Standards Agency. Daarom probeert dit instituut de voedingsindustrie aan te moedigen om het gehalte acrylamide in bewerkte levensmiddelen te verminderen, tezamen met het verhogen van het bewustzijn van acrylamide in voeding onder consumenten.

Mensen blijken onbewust te zijn van het feit dat toast, chips en gebakken aardappelen moeten worden bereid tot ze een gouden, en geen bruine kleur hebben. Dit is belangrijk om de inname van de kankerverwekkende chemische stof acrylamide te verminderen.

Acrylamide is een bijproduct van het kookproces. De chemische stof vormt zich wanneer men zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen en wortelgroenten verwarmt. Zetmeelrijke producten die boven de 120 graden gebakken of gefrituurd worden, vormen acrylamide. Bij het koken ontstaat geen acrylamide.

Sommige friet, beschuit, gebakjes, koekjes, granen en koffie bevatten ook hoge niveaus van acrylamide. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek beschouwd acrylamide als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Studies bij ratten hebben blootstelling aan acrylamide in verband gebracht met kanker.

In Nederland is nog geen wetgeving op het gebied van acrylamide. Het gehalte aan acrylamide in gevoelige producten (friet, koffie, brood, ontbijtgranen, koekjes en chips) wordt wel regelmatig gecontroleerd.

Om de vorming van acrylamide te beperken gelden geeft het Nederlandse Voedingscentrum de volgende tips:
• Eet gevarieerd.
• Ga voor goud. Bak aardappelen en aardappelproducten niet bruin, maar goudgeel.
• Volg de aanwijzingen op de verpakking van aardappelproducten en friet, bak ze in kleine porties en niet langer dan nodig is.
• Frituur op 175°C en niet langer dan nodig.
• Ovenfriet bevat meer suiker. Gefrituurd bevat ovenfriet onnodig veel acrylamide. Bak deze frietsoorten alleen in de oven en niet langer dan de aanwijzingen op de verpakking.
• Bewaar aardappelen donker en koel, maar niet in de koelkast of in een kelder die kouder is dan 8°C.

Bronnen:
U.K Food Standards Agency (FSA)
Het Nederlandse Voedingscentrum

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter