Van patiënt naar persoon

14 Apr, 2016

Door: Fleur Kortekaas

Jan W.A. Smit is hoogleraar interne geneeskunde aan het Radboudumc. Hij is een van de geïnterviewden voor het signalement Zingeving in zorg van ZonMw dat 18 maart 2016 is verschenen.

In de nieuwsbrief Mediator van ZonMW beschrijft hij in een column dat verandering in visie van patiënt naar persoon van belang is voor de toekomst van de zorg. Hij schrijft:
‘De materialistische benadering van gezondheid en ziekte heeft spectaculaire revoluties in de geneeskunde gebracht, maar leidt ook tot ‘oplossingen’ waar mensen niet beter van worden. Een herontdekking van de betekenis van gezondheid en ziekte kan zowel voor patiënten als zorgverleners leiden tot zinvollere zorg.’

En hij vervolgt:
´De relatie tussen zorgverleners en patiënten is een ontmoeting tussen mensen in een situatie van kwetsbaarheid, zowel die van de zorgvrager als de zorgverlener. De existentiële vragen van patiënten (en zorgverleners) geven richting aan ons denken over gezondheid en ziekte en leiden daardoor tot zinvollere zorg, waar niet het biologisch profiel van de patiënt, maar zijn persoon centraal staat. Ik bied mijn patiënten met hormoonziekten sinds kort een programma aan waarin niet hun ziekte centraal staat, maar de persoonlijke doelen die zij willen bereiken. Dat betreft naast medische interventies ook een individueel revalidatieprogramma. Deze benadering leidt niet alleen bij mijn patiënten tot betere resultaten, ik voel mijzelf ook beter.’

De hele column is hier te lezen.

Bron:
Mediator zonmw

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter