Verfstoffen sporen aanwezigheid homeopathische verdunningen op

17 juni 2015

Onlangs is in Rome het tweede congres over wetenschappelijk onderzoek in de homeopathie (HRI2015) gehouden. Gedurende drie dagen kwamen 250 onderzoekers en belangstellenden uit o.a. India, Engeland, Amerika, Italië, Nederland en Zuid Afrika samen om hun onderzoekswerk te delen.

In een aantal lezingen werd baanbrekend werk gepresenteerd. Met behulp van nieuwe technologieën zoals nanotechnologie, chromochemie en het meten van genexpressie kan activiteit tot boven het getal van Avogadro ’s verdunde homeopathische middelen zichtbaar worden gemaakt.

Onderzoeker Stephen Cartwright van Diagnox Labatory/Cherwell Innovation Centre te Oxford besprak zijn onderzoekswerk waarin activiteit van hoge verdunningen van homeopathische middelen door middel van het gebruik van verfstoffen werd aangetoond.

Deze zogenaamde solvatochrome verfstoffen kleuren in een bepaalde dynamische reactie in gewoon water als oplosmiddel. Als dezelfde verfstof in een sterk verdund homeopathisch middel wordt opgelost, vindt er een verandering in dit reactiepatroon plaats. Deze verandering in reactiepatroon wordt zichtbaar door kleurverandering in de verfstof. Hieruit blijkt de activiteit van de homeopathische verdunning.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat de reactie van de kleurstof afhankelijk is van de verdunningsgraad/potentie van het homeopathisch middel en de homeopathische remedie waarin de verfstof is opgelost. Daar waar hoge verdunningen de oplossing divergeren, lijken lagere verdunningen juist te aggregeren naar een neutraal evenwicht van de kleurstof toe
Doordat het nu mogelijk is door middel van deze kleurstof de activiteit van de verdunning en het middel vast te stellen, wordt het mogelijk om bij de productie van homeopathische middelen een kwaliteitscontrole uit te voeren naar het eindproduct. Een homeopatisch middel is uitsluitend van goede kwaliteit als het in de verfstofproef activiteit (kleurverandering) laat zien. Dit levert voordeel op voor behandelaren omdat de betrouwbaarheid van de werking van het homeopathische product wordt verhoogd.

Steven Cartwright maakt zijn werk toegankelijk via een videofilm op You Tube. Klik hier voor de film.

Meer weten?
U kunt deze in Rome gehouden  lezing over enkele weken kopen via de website van het HRI. Alle lezingen van het congres van twee jaar geleden in Barcelona zijn al te koop via een link op dezelfde website.