Vergelijking kruiden op antioxidant en antimicrobiële werking

01 May, 2017

Een aantal veel gebruikte kruiden zijn door Pakistaanse chemici onderzocht op hun fenolgehalte. Fenolen komen veelvuldig in planten voor en verstevigen, beschermen en kleuren de plant.
Het zijn zwakke zuren die als antioxidant en wegens hun bacteriologische eigenschappen in te zetten zijn. Onderzoekers vergeleken verschillende extracten van de ui (Allium cepa), knoflook (Allium sativum), munt (Mentha spicata), thijm (Thymus vulgaris), eik (Quercus), aloe vera (Aloe barbadensis Miller), en gember (Zingiber officinale). Van ieder kruid werden vier verschillende extracten gemeten: een 80% ethanolextract, 80% methanolextract, 80% acetonextract en 100% wateroplossing. Gember, knoflook en tijm bevatten naar verhouding de hoogste concentraties fenolen, munt en eik de laagste.

Deze kruiden werden ook onderzocht op hun antioxidantcapaciteit, antischimmel- en antimicrobiële werking. Remming van de groei van de bacteriën Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Bacillus subtilis, en Pasteurella multocida, en de schimmels Aspergillus niger, Aspergillus flavus, Rhizopus solani, en Alternaria alternata werd onderzocht. Over het algemeen hadden de kruiden een sterkere antimicrobiële werking dan antischimmelwerking, maar de specifieke verschillen tussen de extractvormen en de kruiden onderling zijn in te zien in de hele publicatie (Abdul Qadir, Shahzadi, Bashir, Munir, & Shahzad, 2017).

Het hele artikel is hier in te zien.

Bron:
Abdul Qadir, M., Shahzadi, S. K., Bashir, A., Munir, A., & Shahzad, S. (2017). Evaluation of Phenolic Compounds and Antioxidant and Antimicrobial Activities of Some Common Herbs. International Journal of Analytical Chemistry, 2017, 1–6.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter