Voeding in de schijnwerpers

15 september 2014

Het hoofdartikel van de nieuwsbrief van het grootste kennisplatform voor medici in Amerika Medscape houdt een warm pleidooi voor een centralere rol van voeding in het advies van de arts. Het platform Medscape haalt een wetenschappelijke publicatie aan in het vooraanstaande medisch tijdschrift American Journal of Medicine. Dit artikel bekritiseert het tekort aan voedingsonderwijs in de medische opleiding van artsen en specialisten. Het haalt een verslag van de Amerikaanse Gezondheidsraad uit 2013 aan. Dit rapport van de Gezondheidsraad wijst verkeerde voeding en voedingswijze aan als de grootste oorzaak van arbeidsongeschiktheid en vroegtijdig overlijden.

Cardioloog en opsteller Devries van het artikel verteld: ‘Het is mij al enige tijd duidelijk dat  voeding niet hoog op de radar in de klinische cardiologie staat. Ik weet uit mijn eigen opleiding 25 jaar geleden dat ik in wezen geen les kreeg in voeding gedurende de 3 jaar van interne geneeskunde en 4 jaar van cardiovasculaire opleiding. Helaas is er ondanks de kennis opgedaan in de tussentijd over het verband tussen voeding en gezondheid, zeer weinig veranderd met betrekking tot de schaarste van voedingsonderwijs in de afgelopen 25 jaar. Het viel mij op dat dit een paradox is omdat de richtlijnen in de klinische cardiologie als eerste in de behandeling van hart- en vaatziekten het belang van voeding en leefstijlaanpassing aangeven. Er is echter absoluut geen onderwijs over hoe je deze richtlijnen over voeding en leefstijl moet implementeren’ (Devries 2014).

Onlangs heeft onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, berekend voor de Nederlandse Vereniging voor Diëtetiek dat elke euro die aan dieetadvisering voor mensen met type 2 diabetes wordt besteed de maatschappij €14 tot €56 bespaart.

Meer over de inhoud van de discussie van dr. Devries  is te lezen op www.theheart.org. Het kennisplatform Medscape en een abonnement op de nieuwsbrieven is hier te bereiken.

Bron:
Devries S, Dalen JE, Eisenberg DM, et al. A deficiency of nutrition education in medical training. Am J Med. 2014 Apr 19. [Epub ahead of print]