Gezond het nieuwe jaar in met hazelnoten

7 januari 2019

In dit nieuwe jaar mogen de hazelnoten ‘herontdekt’ worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat toevoeging van hazelnoten aan de dagelijkse voeding de gezondheid op de lange termijn verbetert.

In de studie, afkomstig van het Linus Pauling Institute van de Universiteit van Oregon en gepubliceerd in de decembereditie van het Journal of Nutrition, wordt geconcludeerd dat ouderen optimale niveaus magnesium en vitamine E bereikten door dagelijkse consumptie van een handvol hazelnoten. Gedurende zestien weken aten de deelnemers iedere dag 57 gram rauwe hazelnoten.

Van alle noten zijn hazelnoten de rijkste bron van vitamine E (alfa-tocoferol) en een ons (100 g) bevat 25 mg vitamine E. Voor Nederland is de adequate inname (AI) voor mannen vastgesteld op 13 mg per dag en voor vrouwen op 11 mg per dag.

Hogere niveaus van vitamine E en magnesium beschermen ouderen tegen chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, leveraandoeningen, dementie en bepaalde typen kanker. Een typisch westerse voeding is arm aan magnesium en vitamine E.

Al sinds het begin der tijden groeien in Nederland hazelnoten. Op de vroegere zeebodem van de Flevolandse polder bijvoorbeeld, vinden archeologen frequent resten van eeuwenoude kampvuren met daaromheen hazelnootschillen. Ook vandaag de dag is de hazelnoot niet uit het jonge polderbos weg te denken. Hazelnoten verrijken ons eten tijdens de wintermaanden. Voor ouderen met een kwetsbaar gebit zijn de harde noten eenvoudig te verpulveren, zodat ze als pasta te gebruiken zijn bij de broodmaaltijd of naast groenten in de hoofdmaaltijd.

Bron:
Michels AJ, Leonard SW, Uesugi SL, Bobe G, Frei B, Traber MG. Daily Consumption of Oregon Hazelnuts Affects α-Tocopherol Status in Healthy Older Adults: A Pre-Post Intervention Study. J Nutr. 2018 Dec 1;148(12):1924-1930. doi: 10.1093/jn/nxy210.