Inulinerijke wintergroenten

21 Jan, 2019

In de winter is het ‘knollentijd’, als het om groentes van het land gaat. Onze typische wintergroenten zijn aards en koolhydraatrijk: denk aan biet, koolraap, knolselderij, schorseneren, pastinaak en aardpeer. Deze winterbestendige wortels zijn rijk aan een bepaald type onverteerbare koolhydraatvezels. Onze darmbacteriën kunnen deze vezels wel verteren, sterker zelfs, ze smullen ervan en zo wordt ons darmmicrobioom versterkt.

Inuline is zo’n typisch prebiotisch werkende vezel. Vooral aardpeer is rijk aan inuline. Een ons aardpeer bevat al snel 18 gram inuline. Aardpeer is zo vezelrijk, dat de knol bij menigeen voor flatulentie zorgt; bij de vertering van inuline door darmbacteriën komt namelijk CO2-gas vrij.

Als richtlijn geldt voor volwassenen een gewenste inname van zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag. Nederlanders eten massaal te weinig vezels; de meeste mensen komen niet verder dan 20 gram vezels per dag. Een eenvoudige manier om wel aan de richtlijnen voor vezelinname te komen, is consumptie van een ruime hoeveelheid aardpeer of van bijvoorbeeld pastinaak.

Aardpeer is niet zomaar een groente. Het is een knol die medicinaal van aard is. Van prebiotische vezels, zoals inuline, is aangetoond dat ze bij chronische ziekten en leververvetting de darmconditie verbeteren. Zelfs zodanig dat door een lekkende darm ontstane inflammatie wordt verminderd en de lever wordt beschermd. In de darm beschermen vezels de darmwand tegen endotoxinen en zorgen ze voor een regelmatige stoelgang.

Reden om wat vaker te koken met aardpeer. Vervang bijvoorbeeld een deel van de aardappelen in de stamppot door aardpeer of pastinaak, of rasp eens rauwe aardpeer door een salade om die lekker gezond en winters van karakter te maken. En denk wellicht eens aan aardpeer om uw probioticumadvies te begeleiden en versterken. De natuur levert het ons vanuit onze achtertuin.


Bronnen:
Delzenne NM, Knudsen C, Beaumont M, Rodriguez J, Neyrinck AM, Bindels LB. Contribution of the gut microbiota to the regulation of host metabolism and energy balance: a focus on the gut-liver axis. Proc Nutr Soc. 2019 Jan 10:1-10. doi: 10.1017/S0029665118002756.
Kalantari H, Asadmasjedi N, Abyaz MR, Mahdavinia M, Mohammadtaghvaei N. Protective effect of inulin on methotrexate-induced liver toxicity in mice. Biomed Pharmacother. 2019 Feb;110:943-950. doi: 10.1016/j.biopha.2018.11.144.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter