Lente-energie, gerstgraspoeder en de lever

04 Mar, 2019

Buiten is ineens de lente volop gaande, je merkt het aan alles. De vogels fluiten weer, het is ‘s ochtends licht als je opstaat en voorjaarsbloeiers sieren de tuin. Volgens de Chinese traditionele geneeswijzen worden periodes van verandering in het seizoen geregeerd door de leverenergie. De Qi van de lever zorgt er immers voor dat overgangsprocessen vloeiend verlopen.

Ook in de traditionele Europese natuurgeneeskunde is er ruimte voor de lever in relatie tot de wisseling van seizoenen. De straffe winterkost verruilen we voor lichtere voorjaarsmaaltijden. De tijd voor grote schoonmaak is aangebroken, ook voor het lichaam. In milde reinigingskuren staat ondersteuning van de lever daarom centraal.

Bij de overgang van winter naar lente zijn verschillende functionele, chlorofylrijke voedingsproducten ondersteunend, zoals extracten van gerstgras. Gerstgraspoeder is afkomstig van de jonge scheuten van gerst, die vlak voor de graanvorming worden geoogst. Uit een recente review, opgesteld door Chinese voedingswetenschappers, blijkt dat het poeder een goede ondersteuning biedt in de preventie van chronische aandoeningen.

Het gerstgraspoeder is zeer rijk aan gamma-aminoboterzuur (GABA), flavonoïden, saponarine, lutonarine, superoxidedismutase (SOD), kalium, calcium, selenium, tryptofaan, chlorofyl, vitamines (A, B1, C, en E), voedingsvezels en polyfenolen. De hele Engelstalige review naar de gezondheidseffecten van gerstgraspoeder is hier te vinden.


Bron:
Zeng, Y., Pu, X., Yang, J., Du, J., Yang, X., Li, X., … Yang, T. (2018). Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings. Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2018, 1–15.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter