Nederlands voedingsonderzoek bij prostaatkanker

20 Aug, 2018

In een gerandomiseerde studie onder leiding van prof. dr. Chris Bangma, uroloog aan het Erasmus MC, zullen de effecten van een ‘standaard’-dieet volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum vergeleken worden met die van een speciaal samengesteld dieet dat de gezondheid van prostaatkankerpatiënten ondersteunt. Onderzocht wordt wat de effecten zijn op de kwaliteit van leven van deelnemers en op de carotenoïdenwaarden in het bloed. Deze carotenoïden geven een indicatie voor het niveau van groenteconsumptie.

Een van de carotenoïden is bijvoorbeeld lycopeen, een bekende stof uit tomaten. Daarvan wordt aangenomen dat die een rol speelt in het verminderen van de PSA-waarden, een veelgebruikte indicator bij prostaatkanker.

Eén derde van de deelnemers volgt het standaarddieet. De overige twee derde volgen het speciale dieet bij prostaatkanker en ontvangen daarbij passende recepten en een stukje coaching. De helft van deze laatste groep ontvangt daarnaast nog versproducten, speciaal ontwikkeld door de tuinbouwsector op hun hogere nutriëntwaarden.

Naast de gemeente Almere (Flevocampus) financiert ook de MMV/Stichting Amnestie mee. De MMV (voorheen Moermanvereniging) stelt zich ten doel het welzijn te verhogen en de belangen te behartigen van patiënten die met de Moermantherapie worden behandeld, en zoveel mogelijk bekendheid te geven aan deze therapie die ingezet wordt bij kanker.

De studie zal naar verwachting in het najaar van 2018 starten en duurt drie maanden. De pilot omvat drie meet- en coachmomenten van circa twee tot vier uur, verspreid over drie maanden. Mannen uit heel Nederland met laag-risico prostaatkanker op een zogeheten ‘actief afwachtend beleid’ kunnen meedoen. Er is ruimte voor 255 mannen. Meer informatie over het onderzoek en eventueel voor aanmelding kunt u vinden via www.patientenvoeding.nl.

Bron:
Nieuwsbrief Patiënt en Voeding

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter