Vermindering jeugdallergie door gebruik visolie en probiotica tijdens de zwangerschap

28 May, 2018

Onlangs is een van de grootste onderzoeksrapporten ooit naar de effecten van voeding gedurende de zwangerschap op het risico op allergie en eczeem bij baby’s gepubliceerd. Wetenschappers van het Imperial College in Londen beoordeelden meer dan 400 studies waar 1,5 miljoen mensen bij betrokken waren. Visolie en probiotica bleken het risico op allergie en eczeem bij baby’s en kleine kinderen te verminderen.

Als zwangere vrouwen vanaf 20 weken zwangerschap en gedurende de eerste drie tot vier maanden van de borstvoeding een dagelijkse capsule visolie (180 mg EPA en 120 mg DHA) innamen, verminderde het (relatieve) risico op een kippeneiwit-allergie bij hun kind met 30 procent. Allergie voor kippenei komt voor bij twee procent van alle kleine kinderen. Door gebruik van een capsule visolie gedurende de zwangerschap en borstvoeding, zou dit risico met een daling van 30 procent nog maar bij 1,3 procent van de kinderen voorkomen. Per 1000 baby’s zouden zo 31 gevallen van allergie bij baby’s tot aan de leeftijd van 1 jaar voorkomen worden.

Het team vond ook een heilzame werking van probiotica, als de aanstaande moeder deze vanaf week 36 van de zwangerschap tot en met drie tot zes maanden gedurende de borstvoeding gebruikte. De meeste producten uit de 28 studies die werden geanalyseerd bevatten (ook) het probioticum Lactobacillus rhamnosus. Gebruik van probiotica verminderde het (relatieve) risico op eczeem bij kleine kinderen met 22 procent. Per 1000 kleine kinderen zouden daarmee 41 gevallen van eczeem voorkomen worden bij kinderen tot aan de leeftijd van drie jaar.

Het onderzoeksteam werkte in opdracht van de Britse Food Standards Agency, in Nederland te vergelijken met de voedsel- en warenautoriteit. De onderzoekers, die hun meta-analyse hebben gepubliceerd in het tijdschrift PLOS Medicine, vonden geen bewijs voor risicovermindering op allergie of eczeem bij kleine kinderen door vermijding van potentieel allergene voedingsmiddelen, zoals noten, zuivel en eieren, tijdens de zwangerschap. Zij vonden wel een verband tussen langdurige borstvoeding en minder risico op eczeem.

Bron:
Garcia-Larsen V, Ierodiakonou D, Jarrold K, et al. Diet during pregnancy and infancy and risk of allergic or autoimmune disease: A systematic review and meta-analysis. Basu S, ed. PLOS Med. 2018;15(2):e1002507.