Wet gezondheidsclaims & voedingssupplementen

21 januari 2013

Bron NPN: Op 25 mei is een Europese wet gepubliceerd over gezondheidsclaims. Deze wet bepaalt welke beweringen over gezondheidsvoordelen zijn toegestaan op verpakkingen van voeding en voedingssupplementen. Alle gezondheidsclaims, zoals ‘goed voor de darmen’ op een probiotica product zijn wetenschappelijk getoetst.

Minder producten met gezondheidsclaims
Slechts 10 procent van de bekeken gezondheidsclaims heeft de procedure en wetenschappelijke toetsing doorstaan. Voor vitamines en mineralen zijn er veel toegelaten gezondheidsclaims. Dit zijn ingrediënten die zeer goed zijn onderzocht en al jaren gebruikt worden. Er zijn echter ook veel gezondheidsclaims die geen toelating hebben verkregen. Met name voor nieuwe ingrediënten, als co-enzym Q10 voor energie of luteïne voor ooggezondheid. Een groot deel van de voedingssupplementen zal geen informatie meer bevatten over wat het voor de gezondheid doet. Ook zullen fabrikanten minder investeren om onderzoek te doen naar claims die zijn afgekeurd. Deze wet zal het toekomstige supplementenschap versoberen en invloed hebben op productvernieuwing.

Wat verandert er precies voor de verschillende ingrediëntgroepen?
Globaal kan worden gesteld:
– Vitamines en mineralen: veel toegelaten gezondheidsclaims;
– Kruiden: gezondheidsclaims moeten nog bekeken worden. Op dit moment verandert er niets;
– Probiotica: gezondheidsclaims worden opnieuw bekeken. Op dit moment verandert er niets;
– Alle andere ingrediënten: zeer weinig toegelaten gezondheidsclaims. Dat betekent dat er nog maar weinig informatie op het product mag staan.

Voor meer informatie klik hier