Aandacht voor gezonde leefstijl bij aanpak Covid-19

08 Jun, 2020

De cijfers zijn glashelder, zo bericht het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health). Mensen met chronische aandoeningen en comorbiditeit lopen het grootste risico ernstig ziek te worden van een Covid-19-infectie en hebben beduidend meer kans hieraan te overlijden. Bij een ontregeling van de stofwisseling en het ontstaan van chronische ontsteking zijn verschillende mechanismes betrokken, waaronder ongevoeligheid voor de hormonen insuline en leptine. Beide hormonen spelen een belangrijke rol bij veelvoorkomende stofwisselingsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. En in beide gevallen heeft de optredende resistentie invloed op de weerstand van mensen.

Omdat bij metabole ontregeling de bloedconcentraties van genoemde hormonen vaak langdurig te hoog zijn, leidt dat tot resistentie. Insulineresistentie werkt pro-inflammatoir. Leptineresistentie veroorzaakt een brede ontstekingsreactie in het lichaam, waarschijnlijk door de relatief grote hoeveelheid visceraal vetweefsel (buikvet) bij mensen met een metabole ontregeling. Er is ook een relatie tussen leptineresistentie en een verhoogde vatbaarheid voor zowel bacteriële als virusinfecties. Dit zou verklaren waarom mensen die metabool ontregeld zijn, vatbaarder zijn voor de ontwikkeling van ernstige complicaties bij Covid-19-infecties.

Lifestyle4Health en de Vereniging Arts en Leefstijl bepleiten samen structurele investeringen in leefstijl, leefstijlgeneeskunde en leefomgeving. Lifestyle4Health publiceerde eind vorige maand een breed gesteunde wetenschappelijke notitie over wat er nu bekend is over de relaties tussen Covid-19 en leefstijlgerelateerde ziekten. Vereniging Arts en Leefstijl bood op het moment van publicatie staatssecretaris Blokhuis een brief aan om kenbaar te maken dat vitale leefstijlmaatregelen ontbreken in de aanpak van Covid-19. Deze brief is in enkele dagen door 2300 zorgprofessionals ondertekend.

Lees hier de wetenschappelijke notitie over de relatie tussen Covid-19, metabole ontregeling, weerstand, en leefstijlinterventies.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter