Acupunctuur bij migraine

20 Jul, 2020

Migraine is een ernstige vorm van hoofdpijn die een negatief gevolg heeft op de kwaliteit van leven. Soms wordt medicatie met een profylactische werking geadviseerd, maar slechts een kleine groep maakt daar gebruik van. Manuele acupunctuur, waarbij de acupunctuurnaald bij het plaatsen tevens licht op-en-neer bewogen en rondgedraaid wordt, lijkt een goede behandeloptie te zijn bij migraine.

Wetenschappers verdeelden 150 mensen met migraine zonder aura in drie groepen. Een groep ontving 20 acupunctuursessies naast de gangbare behandeling. Een andere groep kreeg 20 nep-acupunctuurbehandelingen naast de reguliere behandeling en een groep kreeg alleen een reguliere behandeling. De behandelingen werden gegeven gedurende 20 weken. Tijdens de nepbehandelingen werden er geen acupunctuurpunten aangeprikt en werd er gebruikgemaakt van een speciale naald die wel een prikgevoel geeft, maar waarbij de huid niet doorboord wordt. De toepassing van acupunctuur resulteerde vanaf dertien weken behandeling in een significante vermindering van het aantal dagen dat iemand last had van migraine ten opzichte van nep-acupunctuur. Mensen die acupunctuur kregen hadden na 20 weken gemiddeld twee dagen minder last van migraine. Daarnaast verminderde het aantal migraineaanvallen significant vanaf zeventien weken behandeling. Mensen die acupunctuur kregen hadden gemiddeld één migraineaanval minder. Er werd geen melding gemaakt van bijwerkingen en daarom concluderen de onderzoekers dat acupunctuur een zinvolle behandeling is bij mensen die geen migraineprofylaxe willen gebruiken of bij wie medicatie onvoldoende werkt.

De gehele publicatie kunt u hier lezen.

Bronvermelding:
Xu, S., Yu, L., Luo, X., Wang, M., Chen, G., Zhang, Q., … & Huang, G. (2020). Manual acupuncture versus sham acupuncture and usual care for prophylaxis of episodic migraine without aura: multicentre, randomised clinical trial. BMJ, 368.

is farmaceutisch wetenschapper en natuurgeneeskundige. Ze is auteur en werkt als freelance medisch tekstschrijver voor verschillende organisaties en tijdschriften. Daarnaast heeft ze een in darmgezondheid gespecialiseerde praktijk.

Laat een reactie achter