Ayurvedische behandelingen helpen

10 Jun, 2019

Een klassiek ayurvedische behandeling kan patiënten na een beroerte helpen revalideren, zo blijkt uit verkennend onderzoek van het Indiase Institute of Ayurveda and Integrative Medicine, School of Health Sciences van de University of Trans-Disciplinary Health Sciences and Technology te Bengaluru. Uit dit initiële observationele onderzoek blijkt dat het effect van een geïndividualiseerde ayurvedische behandeling vergelijkbaar is met dat van de gebruikelijke reguliere behandeling.

33 deelnemers die na een beroerte waren opgenomen, ontvingen ofwel een ayurvedische behandeling op maat ofwel standaardzorg (op basis van westerse geneeswijze). Het ayurvedische protocol was gebaseerd op de principes uit de Sushruta Samhita en Bhavaprakasha. De behandeling was gericht op het overschot aan pitta controleren, geaccumuleerde ama ontgiften en vata voeden. Standaardzorg bestond uit monitoring van de bloeddruk en revalidatietherapie.

Indien u meer wilt lezen over deze studie, klikt u op de hyperlink in de bronnenlijst. De studie is open access, dat wil zeggen dat de complete tekst van de studie gratis online beschikbaar is. De onderzoekers willen deze resultaten nu in een grootschaligere studie controleren.

In een ander kleinschalig onderzoek uitgevoerd in Tuscon Arizona, bleek leefstijlbegeleiding bij overgewicht, aangevuld met een geïndividualiseerde ayurvedische behandeling en yoga zeer goede resultaten op te leveren. Gedurende de drie maanden van de leefstijlbegeleiding ontvingen de deelnemers tweemaal per maand een ayurvedische behandeling en driemaal per week een yogasessie. De deelnemers voelden zich geestelijk en lichamelijk beter en verloren gemiddeld 3,5 kilo gewicht.


Bronnen:
Harini, J. A., Luthra, A., Madeka, S., Shankar, P., Mandava, P., Pervaje, R., … Purushotham, A. (2019). Ayurvedic Treatment of Acute Ischemic Stroke: A Prospective Observational Study. Global Advances in Health and Medicine, 8, 216495611984939.
Rioux, J., & Howerter, A. (2019). Outcomes from a Whole-Systems Ayurvedic Medicine and Yoga Therapy Treatment for Obesity Pilot Study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 25(S1), S124–S137.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter