Casusverslag: acupunctuur vermindert neuropathische pijn bij kanker

09 Jun, 2022

Acupunctuur is een veelbelovende therapie om de viscerale pijn bij kanker te verzachten. Tot nu toe is er echter maar weinig bewijs voor de directe effecten op neuropathische pijn bij kanker. In een casusverslag is het verzachtende effect op neuropathische pijn bij kanker beschreven.

De casus betrof een 78-jarige vrouw met borstkanker. Zij ervoer pijn aan uitzaaiingen in de nekwervels en kreeg acupunctuur op een specifiek punt dat correleerde met het door pijn aangedane wervelgebied. Meteen na de behandeling gaf de patiënt aan dat de pijn volledig was verdwenen. Deze pijnverlichting hield een dag aan. De dagen erna was de neuropathische doorbraakpijn bovendien beter te hanteren met een verminderde dosis opioïden.

Deze casus toont aan dat acupunctuur een snelle manier kan zijn om neuropathische pijn te verbeteren. Mogelijk is het effectief door het moduleren van de zenuwen in zowel de ruggengraat als het centrale zenuwstelsel, zo denken de onderzoekers. Zij raden aan om gerandomiseerde gecontroleerde studies te doen met geïndividualiseerde acupunctuurpunt-protocollen om de effectiviteit en veiligheid van acupunctuur bij neuropathische pijn vast te stellen.

Bronvermelding:
Huemer, M. et al. A case report of immediate effects of acupuncture on neuropathic cancer breakthrough pain. Complementary Therapies in Clinical Practice, volume 48, August 2022, 101599.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter