Complementaire geneeswijzen bij het polycysteus ovarieel syndroom

30 Jan, 2024

Het polycysteus ovarieel syndroom (PCOS) kenmerkt zich door problemen met de menstruatie en onvruchtbaarheid. Bij vrouwen die PCOS hebben worden in de eierstok meerdere kleine follikels gevormd, die moeilijk tot groei en ovulatie komen. Onderliggend is er sprake van insulineresistentie. Naar schatting heeft vijf tot tien procent van de vrouwen een meer of minder ernstige vorm van PCOS en daarmee is dit de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. Een onlangs gepubliceerde minireview reikt verschillende opties – waaronder natuurlijke plantenextracten – aan als aanvullende geneesmiddelen.

Geneeskrachtige planten en vruchten zijn onderzocht als potentiële behandelopties voor PCOS vanwege hun bioactieve bestanddelen. Deze hebben farmacologische effecten waaronder antioxidante, antimicrobiële en antidiabetische eigenschappen. Sommige van deze stoffen verbeteren de insulinegevoeligheid, verminderen ontstekingen en verbeteren het glucosemetabolisme, wat gunstig is voor patiënten met PCOS. De minireview geeft een overzicht van de effecten van natuurlijke producten op PCOS, inclusief hun effecten op histologische veranderingen van de eierstokken, bloedglucose, geslachtshormonen en lipidenprofielen, gebaseerd op dierlijke en menselijke studies.

De gehele tekst is gratis in te zien en biedt goede toepasbare informatie: www.mdpi.com/2075-1729/14/1/150

Bronvermelding:
Wahid, S., Ramli, M.D.C., Fazleen, N.E., Naim, R.M., & Mokhtar, M.H. (2024). Exploring the Therapeutic Potential of Natural Products in Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS): A Mini-Review of Lipid Profile, Blood Glucose, and Ovarian Histological Improvements. Life (Basel, Switzerland), 14(1), 150.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter