Cryotherapie vermindert pijn bij reumatoïde artritis in de handen

25 Nov, 2021

Van cryotherapie is bekend dat het bij reumatoïde artritis (RA) helpt om de ontsteking, zwelling en gewrichtspijn te verminderen. In een recente studie zijn de twee verschillende soorten cryotherapie – koude luchttherapie en ijsmassages – met elkaar vergeleken bij patiënten met RA in de handen. Welke therapie heeft meer invloed op het verminderen van de pijn en de kracht in de handen?

De studie betrof een niet-gerandomiseerde klinische trial met patiënten die last hadden van minimaal twee gezwollen gewrichten in hun dominante hand. Ze werden verdeeld in twee groepen van vijftien patiënten. De eerste groep ontving een koude luchttherapie van -30 graden Celsius en de tweede groep ontving een ijsmassage van de handen. De pijn en kracht van de handgrip werden net voor en net na de cryotherapie gemeten, en ook nog eens na 30 en 60 minuten.

In beide groepen bleek dat de pijn significant lager was op elk gemeten moment na de behandeling. Er bleek geen significant verschil in de pijnverlichting tussen de twee groepen: beide therapieën hadden dus een vergelijkbaar gunstig effect. De kracht van de handgrip nam na beide therapieën wel iets toe, maar hier werd geen significant verschil gemeten. Ook werd er geen significante correlatie gevonden tussen de intensiteit van de pijn en de kracht in de handgrip.

De onderzoekers concluderen dat een behandeling met koude lucht of ijsmassage direct al verlichting van de pijn geeft bij patiënten met RA in de handen. Zij geven verder aan dat er al veel wetenschappelijk bewijs is dat de kracht van de handgrip flink wordt beïnvloed door de activiteit van de ziekte. Maar één behandeling met cryotherapie bleek onvoldoende om een significant verschil op de kracht in de handen gemeten, al verbeterde die wel iets.

Bronvermelding:
Nadica Laktašić Žerja et al. Local Cryotherapy, Comparison of Cold Air and Ice Massage on Pain and Handgrip Strength in Patients with Rheumatoid Arthritis. Clinical Trial, Psychiatr Danub, Spring-Summer 2021;33(Suppl 4):757-761, PMID: 34718314.