De noodzaak van een holistische behandeling van obesitas

12 Feb, 2024

Obesitas neemt in de afgelopen decennia wereldwijd epidemische vormen aan en draagt bij aan de ontwikkeling van veelvoorkomende chronische ziekten. Blijvende gewichtsafname is lastig te bereiken, ondanks vooruitgang in farmacologische therapieën. Begrip van de complexe aard van obesitas is cruciaal om de beste aanpak te bepalen. Volgens het artikel van Welsh en collega’s in European Journal of Preventive Cardiology kan die aanpak het beste holistisch en geïndividualiseerd van aard kan zijn.

Het artikel geeft een overzicht van de rol die obesitas speelt in de pathofysiologie van verschillende cardiovasculaire aandoeningen. Aan de ene kant door op een directe wijze invloed uit te oefenen op de endotheel- en myocytenfuncties, en aan de andere kant door op een indirecte manier bij te dragen aan belangrijke cardiovasculaire risicofactoren, zoals diabetes, hypertensie en hyperlipidemie.

Zoals aangegeven bevelen de schrijvers van dit artikel een holistische, geïndividualiseerde aanpak aan om obesitas te voorkomen en te behandelen. In het bijzonder analyseren zij de effecten van een plantaardig dieet, regelmatige lichaamsbeweging en de energie die vrijkomt bij activiteiten zonder inspanning, op obesitas en de algemene cardiorespiratoire conditie.

Bronvermelding
Welsh, A. & et al. (2024). Obesity and Cardiovascular Health. European Journal of Preventive Cardiology. :zwae025, doi: 10.1093/eurjpc/zwae025.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter