Effect Bowentechniek op fascia in beeld gebracht

18 Mar, 2024

Wellicht ben je geïnteresseerd in deze korte video, gemaakt door Lisa Black en Col Murray van de International School of Bowen Therapy (ISBT). De vier minuten durende video is ontwikkeld als onderdeel van hun ultrasound onderzoek en laat het dynamische effect van de Bowenbeweging op de fasciae zien. Het Australian Research Consortium in Complementary and Integrative Medicine International ( ARCCIM) van de Technische Universiteit te Sydney is betrokken bij dit onderzoek. Centraal staat de vraag hoe op objectieve wijze de fysiologische effecten van Bowentherapie op fasciae in kaart te brengen zijn.

Bowentherapie is een manuele techniek waar zachte bewegingen gemaakt worden met duim en vingers met een bepaalde druk in een bepaalde richting op diverse plaatsen op het lichaam. Het zenuwstelsel ontvangt impulsen die ontspanning in het bindweefsel creëren.
Met hulp van fasciaexpert prof. Dr. med. Werner Klingler van de Universiteit van Ulm in Duitsland wordt in beeld gebracht dat de Bowenbeweging zowel fasciae als spieren beïnvloedt (op 3.19 minuut aan het eind van de video). Meer interessant onderzoek kunt u lezen via www.fasciaresearch.de