Effecten van tai chi op metaboolsyndroom

22 Jul, 2021

Middels een systematische review zijn de effecten van tai chi geëvalueerd bij volwassenen met (een risico op) het metaboolsyndroom. Tai chi is een van oorsprong Chinese vechtkunst, die mensen tegenwoordig veel beoefenen vanwege de gezondheidsbevorderende eigenschappen. Ook uit deze review blijken de positieve effecten van tai chi, in dit geval op (een voorstadium van) het metaboolsyndroom.

In de studie werden twintig gerandomiseerde gecontroleerde trials opgenomen uit tien databases. Eén studie was met volwassenen met het metaboolsyndroom, de andere negentien studies betroffen volwassenen met ten minste één risicofactor om het metaboolsyndroom te ontwikkelen.

Volgens de review had tai chi gunstige resultaten bij verschillende klachten en aandoeningen. Zo hielp het bij obese volwassen om de tailleomtrek te verminderen en het HDL-cholesterol te verhogen. Bij volwassenen met een verhoogd bloedglucose en diabetes type 2 verminderde tai chi eveneens de tailleomtrek, en verlaagde daarnaast ook de BMI, de bloedsuikerwaarden en insulineresistentie. Bovendien ervoeren zij een verbeterde kwaliteit van leven. Tot slot verbeterde tai chi bij mensen met een hoge bloeddruk niet alleen de bloeddruk, maar ook het vetzuurprofiel. Bij hen verminderden daarnaast de angstige en depressieve gevoelens en nam de fysieke kwaliteit van leven toe.

De wetenschappers concluderen dat tai chi effectief kan zijn om het lichamelijke en psychosociale welbevinden van volwassenen die risico lopen op het metaboolsyndroom te verbeteren. Verder raden zij aan om meer RCT’s te doen om de effecten te onderzoeken bij volwassenen die het metaboolsyndroom al hebben.

Bronvermelding:
Pak Chun Chau, J. et al. Effects of Tai chi on health outcomes among community-dwelling adults with or at risk of metabolic syndrome: A systematic review. Complementary Therapies in Clinical Practice, volume 44, august 2021, 101445.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter