Essentiële oliën voor de huidgezondheid

14 september 2020

Seborroïsch eczeem, hoofdroos, berg en Pityriasis versicolor worden allen als relatief onschuldige aandoeningen beschouwd. Echter, ze kunnen de kwaliteit van leven wel degelijk negatief beïnvloeden omdat ze gepaard kunnen gaan met jeuk en schaamte. De huidaandoeningen lijken allen samen te hangen met een verstoord huidmicrobioom en in het bijzonder een overgroei aan Malassezia-gisten. Essentiële oliën kunnen helpen om de gist onder controle te krijgen en klachten, waaronder jeuk en schilfering van de huid, te verminderen.

Italiaanse wetenschappers hebben de beschikbare literatuur bekeken naar de werkzaamheid van essentiële oliën bij Malassezia-geassocieerde huidaandoeningen. Laboratoriumonderzoek laat zien dat tijm, artemisia, tea tree, kaneel, basilicum, rozemarijn, oregano, venkel, zataria, kruidnagel en mirte de gist effectief kunnen bestrijden. De essentiële olie van citroengras bleek in een klinische studie werkzaam te zijn. De oliën kunnen worden toegepast door middel van een shampoo, crème of lotion, afhankelijk van de aangedane plek en de conditie van de huid.

Bronvermelding:
Donato, R., Sacco, C., Pini, G., & Bilia, A. R. (2020). Antifungal activity of different essential oils against Malassezia pathogenic species. Journal of Ethnopharmacology, 249, 112376.