Gember-aromatherapie bij misselijkheid

23 Jul, 2018

In voeding verwerkte gember is verwarmend, troostrijk en smaakverrijkend. Als aromatherapeuticum biedt gember een gamma aan gezondheidsvoordelen. De etherische olie van gember fungeert als een tonicum voor het spijsverteringssysteem, gewrichten en voor de geest.

Van oudsher wordt gember ingezet bij misselijkheid. Misselijkheid door chemotherapie is een vervelend probleem. Koreaanse onderzoekers bestudeerden of de etherische olie van gember kinderen zou kunnen helpen die door chemotherapie misselijk zijn. In een gerandomiseerde klinische opzet werd verkend of 49 kinderen met kanker zich door inhalatie van gembergeur minder misselijk voelden na chemotherapie. Dit in vergelijking met een placebogroep (water) en een controlegroep (shampoo-geur). Voor en na de chemotherapie werd de mate van misselijkheid gemeten met de Pediatric Nausea Assessment Tool (PeNAT)-vragenlijst.

De etherische behandeling met gembergeur werd goed ontvangen, goed verdragen, was niet toxisch en niet belastend. Van de 21 kinderen met misselijkheid na de chemotherapie voelde 67 procent zich beter door de gembergeur, 5 procent voelde zich slechter en 28 procent merkte geen verschil op. In vergelijking met de controle- en placebogroep was het resultaat echter niet significant, waarschijnlijk vanwege de kleine onderzoeksgroepen (Evans, Malvar, Garretson, Pedroja Kolovos, & Baron Nelson, 2018).

Gember bleek ook verbetering te geven bij postoperatieve misselijkheid in een ander gerandomiseerd klinisch onderzoek uit 2017 bij volwassen die een buikoperatie ondergingen. Zowel misselijkheid als braken na de operatie nam significant af in de eerste zes uur na inhalatie van gembergeur. Gember-aromatherapie blijkt postoperatief goed inzetbaar als anti-emeticum (Lee & Shin, 2017).

Bronnen:
Evans, A., Malvar, J., Garretson, C., Pedroja Kolovos, E., & Baron Nelson, M. (2018). The Use of Aromatherapy to Reduce Chemotherapy-Induced Nausea in Children With Cancer: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Journal of Pediatric Oncology Nursing, 104345421878213.
Lee, Y. R., & Shin, H. S. (2017). Effectiveness of Ginger Essential Oil on Postoperative Nausea and Vomiting in Abdominal Surgery Patients. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 23(3), 196–200.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter