Groene thee beschermt mogelijk tegen prostaatkanker

16 Mar, 2020

Uit een recent gepubliceerde meta-analyse blijkt dat catechines in groene thee aan mannen met onrustige cellen in de prostaat bescherming kunnen bieden tegen de verdere ontaarding van deze cellen in prostaatkanker. Het betreft – relatief gezien – een 60 procent lagere kans ten opzichte van het basisrisico op ontaarding van onrustige cellen in een tumor (risico-ratio = 0,41; 95% CI: 0,19- 0,86).

De meta-analyse op de beschermende rol van extracten van groenetheecatechines tegen prostaatkanker betrof vier gerandomiseerde, placebogecontroleerde studies. Alleen patiënten met een histologisch bevestigde diagnose van prostaat intra-epitheliale neoplasie of een atypische acinaire proliferatie werden geïncludeerd. Patiënten waarbij prostaatkanker was gediagnosticeerd, werden buiten beschouwing gelaten.

De gezamenlijke populatie betrof 223 patiënten; 114 en 109 patiënten werden gerandomiseerd naar respectievelijk catechine- en placebogroepen. In de catechine-groep ontwikkelden zich negen gevallen van prostaatkanker (7,9%), terwijl dat in de placebogroep 24 gevallen betrof (22%). Onderzoekers concluderen dat de inname van geconcentreerde preparaten van groenetheecatechinen een significant beschermend effect kan hebben op dragers van vroeg-neoplastische laesies in de prostaat.

Meer weten? De gehele publicatie is hier gratis in te zien.

Bronvermelding:
Perletti G, Magri V, Vral A, Stamatiou K, Trinchieri A. Green tea catechins for chemoprevention of prostate cancer in patients with histologically-proven HG-PIN or ASAP. Concise review and meta-analysis. Arch Ital Urol Androl. 2019 Oct 2;91(3). doi: 10.4081/aiua.2019.3.153.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter