Groot internationaal onderzoek toont invloed van dieet op endometrioseklachten

22 May, 2025

Een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Edinburgh, gepubliceerd in april 2025, werpt nieuw licht op de rol van voeding bij het verminderen van endometriose-gerelateerde pijn. In deze studie – de grootste in zijn soort – werden 2.599 vrouwen met endometriose ondervraagd over hun voedingspatroon en de impact daarvan op hun symptomen.

Ongeveer 45 procent van de deelnemers die gluten of zuivel uit hun dieet schrapten, rapporteerden een vermindering van pijnklachten. Een vermindering van cafeïne-inname leidde bij 43 procent van de vrouwen tot pijnverlichting. En meer dan de helft (53 procent) van de vrouwen die hun alcoholconsumptie beperkten, ervoeren een afname van pijn. Hoofdonderzoeker professor Philippa Saunders benadrukt het belang van deze bevindingen: ‘Het is van groot belang voor vrouwen om te weten dat ze zelf stappen kunnen ondernemen om de pijn van endometriose te verlichten – dat is enorm empowerend.’

De onderzoekers vermoeden dat deze verbeteringen te maken hebben met veranderingen in het darmmicrobioom en een vermindering van ontstekingsreacties in het lichaam. Endometrioseweefsel kan nieuwe zenuwcellen vormen en bestaande zenuwen activeren, wat leidt tot verhoogde pijnsignalen. Ontstekingen verergeren deze pijn, en het aanpassen van de voeding kan helpen deze ontstekingen te verminderen.

Hoewel het onderzoek gebaseerd is op zelfrapportage en er nog behoefte is aan gerandomiseerde gecontroleerde studies, suggereren de resultaten dat voedingsaanpassingen een waardevolle aanvulling kunnen zijn op bestaande behandelingen voor endometriose.

Bronvermelding:
Hearn-Yeates, F., Edgley, K., Horne, A. W., O'Mahony, S. M., Saunders, P. T. K. (2025). Dietary Modification and Supplement Use For Endometriosis Pain. JAMA netw Open, 8(3):e253152.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter