Helpt een combinatie van hop en soja bij menopauzale klachten?

16 Sep, 2021

Extracten van soja en hop zijn vaak onderzocht als alternatief voor hormoontherapie bij menopauzale symptomen. Echter, het is nog niet duidelijk wat hun gecombineerde effect kan zijn op deze overgangsklachten. Dat is recent in een studie onderzocht.

De studie betrof een dubbelblinde, gerandomiseerde trial in een ziekenhuis onder 78 poliklinische patiënten van een gynaecologische afdeling. Zij hadden last van matige of zware menopauzale klachten, vastgesteld met de Kupperman Menopausal Index. 38 vrouwen ontvingen een gecombineerd soja-hopextract (de onderzoeksgroep), 40 vrouwen ontvingen een placebo (de placebogroep).

De vrouwen werden twaalf weken behandeld. De menopauzale symptomen werden na zes en twaalf weken gemeten via zelfrapportage en de al genoemde Kupperman Menopausal Index. Er vond echografie plaats en verder werd gekeken naar het botmetabolisme, hormoonprofielen en therapietrouw.

De onderzoeksresultaten lieten zien dat gewrichtspijn, zenuwpijnen, spierpijn, hartkloppingen en vaginale droogheid allemaal significant waren verbeterd in de onderzoeksgroep ten opzichte van de placebogroep. In de urine van deelnemers van de onderzoeksgroep van 50 jaar en ouder was bovendien een verminderde toename van N-telopeptide te meten. Dit is een van de biomarkers voor botgezondheid. Tot slot werden er geen significante veranderingen gemeten in de dikte van het baarmoederslijmvlies of het hormoonprofiel. Er werden geen bijwerkingen gerapporteerd.

De onderzoekers concluderen dat de resultaten van deze studie aantonen dat een gecombineerd soja-hopextract veilig is en effectief kan zijn voor het verbeteren van menopauzale symptomen.

Bronvermelding:
Kim, H.I. et al. Efficacy and Safety of a Standardized Soy and Hop Extract on Menopausal Symptoms: A 12-Week, Multicenter, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, published Online: 16 Aug 2021.