Het effect van moxa op het darmmicrobioom bij een Damp-constitutie

03 Feb, 2022

Interessant nieuws voor acupuncturisten en andere zorgprofessionals in de TCM: een moxabehandeling op de navel lijkt het darmmicrobioom te versterken, zo blijkt uit onderzoek. Dit onderzoek werd verricht bij patiënten met een Damp-constitutie.

In de Chinese geneeskunde (TCM) noemt men de situatie waarin het lichaam vloeistoffen niet goed kan verwerken ‘Damp’ (Phlegm). Damp vertaalt zich naar het westers geneeskundig systeem onder meer in spijsverteringsklachten en overgewicht. Deze Damp verhindert de transformatie van vloeistoffen en slijm in het stofwisselingssysteem, waardoor energie moeilijker door de meridianen stroomt. Als hier sprake van is, is moxa geïndiceerd. In de moxa-kegeltjes of -sticks wordt bijvoetkruid verwerkt en dat wordt smeulend boven de huid gehouden om de belangrijkste acupunctuurpunten en meridianen te verwarmen.

Chinese onderzoekers hebben onlangs het effect van een moxabehandeling van het acupunctuurpunt van de navel op het darmmicrobioom geanalyseerd. Een gezond darmmicrobioom ondersteunt een goede spijsverteringsfunctie en het leek de onderzoekers aannemelijk dat er bij een toestand van Damp sprake was van dysbiose. Indien de toestand van Damp door het gebruik van moxa verbeterde, zou een verbetering van het darmmicrobioom hieraan ten grondslag kunnen liggen.

In totaal werden 60 proefpersonen met Damp willekeurig verdeeld in een observatiegroep en een controlegroep. De controlegroep kreeg TCM-gezondheidsbegeleiding, zoals dieet en lichaamsbeweging. In de behandelgroep werd navelmoxibustie toegepast, zeven moxakegeltjes per keer, twee keer per week gedurende acht weken. Voor en na de interventie werden constitutie, lichaamsmassa, BMI, tailleomtrek, heupomtrek, hartslag en bloeddruk geregistreerd. De darmflora werd geanalyseerd met 16S rDNA sequencing-technologie.

Na de interventie was het darmmicrobioom veranderd in de groep patiënten die met moxa was behandeld. Onderzoekers concludeerden dat navelmoxibustie de darmflora opnieuw kan vormgeven door de relatieve overvloed van Eubacterium hallii te verhogen, waardoor de Damp-constitutie verbetert.

Bronvermelding:
Jing, C., Xiao, N., Yu, H. J., Zhang, C. Y., Zhang, X., & Tan, Q. W. (2021). Zhongguo zhen jiu. Effect of umbilical moxibustion on phlegm damp constitution and intestinal flora. Chinese acupuncture & moxibustion, 41(12), 1360–1364.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter