Hoe staat het met de dialoog over complementaire zorg tussen arts en kankerpatiënt?

17 Oct, 2022

Patiënten met kanker maken meer en meer gebruik van complementaire zorg (CZ). Vaak ook gelijktijdig met hun reguliere kankertherapieën. Hierover informeren zij hun artsen echter maar mondjesmaat. Omgekeerd wijzen artsen patiënten niet vaak op de mogelijkheden van CZ. In een systematische review is in kaart gebracht wat er bekend is over (het gebrek aan) de dialoog tussen arts en patiënt rond CZ-gebruik, en wat de mogelijke implicaties zijn.

Onderzoekers selecteerden voor de review dertig artikelen met in totaal 8721 participanten uit de databases van Medline en Embase (zoekperiode: vanaf 2009 tot oktober 2021). Uit de review bleek dat patiënten hun artsen om meerdere redenen niet inlichten over het gebruik van CZ. Zo hebben zij het gevoel dat artsen negatief staan tegenover CZ. Bovendien ervaren zij dat hun dokter geen navraag doet naar CZ-gebruik.

Het gebrek aan communicatie over CZ-gebruik kan serieuze medische gevolgen hebben, geven de onderzoekers aan. Al vermelden zij ook dat veel studies in deze review klein van opzet waren. Dat maakt het lastig om harde conclusies te trekken en aanbevelingen te doen.

Met deze kanttekening noemen zij het essentieel om de arts-patiëntcommunicatie hierover te verbeteren. Een gebrek hieraan verhoogt het risico op ongewenste interacties van CZ met conventionele kankerbehandelingen. Bovendien zorgt het voor gemiste kansen om juist via aanvullende behandelingen de bijwerkingen van de reguliere therapie te verminderen.

Bronvermelding:
Akeeb, A.A. et al. Communication Between Cancer Patients and Physicians About Complementary and Alternative Medicine: A Systematic Review. Journal of Integrative and Complementary Medicin, Published Online:23 Sep 2022.

Naar aanleiding van deze review wijzen wij u op deze plek graag op het Nederlandse COMMON-onderzoek dat tot doel heeft om verantwoord en passend gebruik van CZ door patiënten met (borst)kanker te stimuleren. Meer informatie hierover vindt u hier: nvpo.nl/open-communiceren-over-complementaire-zorg/

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter