Homeopathie-onderzoek bij PMS bevestigd gunstig effect

06 Jan, 2020

In recent gepubliceerd onderzoek naar een geïndividualiseerde homeopathie behandeling bij PMS, wordt het gunstige effect van homeopathie bij PMS verder bestendigd.

In een polikliniek van het academisch ziekenhuis van Jerusalem werden 105 vrouwen (leeftijd 18-50 jaar) met PMS, op basis van toeval toegewezen tot een placebobehandeling van de PMS, of een behandeling op basis van geïndividualiseerde homeopathie. Alle vrouwen waren van te voren geselecteerd op het hebben van een PMS symptoombeeld passend bij 14 homeopathie middelen. Iedere vrouw werd na minstens een vervolgconsult bevraagd op de PMS klachten via gevalideerde vragenlijsten. Uit de analyse bleek een grotere verbetering in PMS score van vrouwen in de homeopathiegroep ten opzichte van vrouwen in de placebogroep: (0.443 [standard deviatie, SD, 0.32] tot 0.287 [SD, 0.20]) in vergelijking met placebo (0.426 [SD, 0.34] tot 0.340 [SD, 0.39]); p = 0.043.

De homeopathische behandeling in het Israëlische onderzoek stond model voor een in Nederland geïnitieerd, internationaal onderzoek. In Nederland en Zweden werd tussen 2012 en 2016 onderzoek gedaan bij vrouwen met premenstruele klachten, met een vergelijkbare, semi-individuele homeopathische behandeling met 11 homeopathische geneesmiddelen. De opzet verschilde: vrouwen kregen ‘uitsluitend gebruikelijke behandeling’, of ‘gebruikelijke plus homeopathische behandeling’. De homeopathische behandeling bleek ook in dit onderzoek een significante, aanvullende waarde te hebben.

Hoofdonderzoeker en homeopathisch arts Christien Klein Laansma schreef een uitgebreid Nederlandstalig artikel over haar onderzoek op de website Wijzer naar Gezondheid. Dit artikel vindt u hier.

Bron:
Yakir M, Klein-Laansma C T, Kreitler S, Brzezinski A, Oberbaum M, Vithoulkas G, Bentwich Z A. Placebo-Controlled Double-Blind Randomized Trial with Individualized Homeopathic Treatment Using a Symptom Cluster Approach in Women with Premenstrual Syndrome. Homeopathy. 2019 Nov;108(4):256-269.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter