Kan acupunctuur veilig worden toegepast bij hematologische maligniteiten?

27 Nov, 2023

In de afgelopen jaren is gemeld dat acupunctuur nuttig is bij het verlichten van de symptomen van patiënten met hematologische maligniteiten. De veiligheid van deze therapie was in deze situatie echter nog niet vastgesteld. Deze studie evalueert het risico op bloedingen van een acupunctuurbehandeling bij patiënten met hematologische maligniteiten die gepaard gaan met trombocytopenie (te weinig bloedplaatjes).

De auteurs voerden een retrospectief onderzoek uit van de medische dossiers van patiënten met hematologische maligniteiten die acupunctuur kregen tijdens een ziekenhuisopname op de afdeling hematologie van een medisch centrum in Japan. Hierbij werd het bloedingsrisico op de acupunctuurlocatie geëvalueerd. Van de 2.423 acupunctuursessies die werden uitgevoerd bij 51 patiënten werden er 815 in de analyse opgenomen. Bij geen van deze patiënten traden bloedingen op.

Deze studie is tot nu toe de grootste die het bloedingsrisico van acupunctuur beoordeelt bij patiënten met hematologische maligniteiten die gepaard gaat met trombocytopenie. De auteurs beschouwen acupunctuur naar aanleiding van de review als een veilige therapie, die bij deze patiëntengroep geen ernstige bloedingen veroorzaakte.

Bronvermelding:
Kayo, T.,et al. (2023). Bleeding Risk of Acupuncture for Patients with Hematological Malignancies Accompanying Thrombocytopenia: A Retrospective Chart Review. Journal of Integrative and Complementary Medicine.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter