Kan wandelmeditatie de kwaliteit van leven verbeteren tijdens een borstkankerbehandeling?

02 Oct, 2023

In de recente studie van Siripanya et al. is onderzocht welke invloed wandelmeditatie kan hebben op de vaatfunctie, aerobe fitheid en algemene kwaliteit van leven bij borstkankerpatiënten die anthracycline-chemotherapie ondergingen.

Aan de gerandomiseerde, gecontroleerde studie deden dertig vrouwen tussen de 40 en 60 jaar oud met borstkanker mee. Zij werden willekeurig toegewezen aan de boeddhistische wandelmeditatiegroep (n = 15) of de controlegroep (n = 15). Alle deelnemers kregen om de drie weken vier cycli anthracycline chemotherapie, beginnend twee weken voorafgaand aan de trainingsinterventie. De wandelmeditatiegroep voerde thuis wandeloefeningen uit, die gebaseerd waren op mindfulness, met een matige trainingsintensiteit gedurende dertig minuten per sessie, drie keer per week, gedurende twaalf weken. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in de vasculaire reactiviteit (flow-gemedieerde dilatatie) en arteriële stijfheid (brachial-ankle pulse wave velocity).

Uit elke groep voltooiden elf deelnemers de hele studie. Uit de metingen bleek dat de vasculaire reactiviteit en piekzuurstofverbruik (VO2-piek) in beide groepen afnamen na de start van de anthracycline-chemotherapie. Na de trainingsinterventie bleven vaatreactiviteit, VO2-piek, piekslagvolume en piekhartminuutvolume lager in de controlegroep, terwijl deze verbeterden in de wandelmeditatiegroep. Artiële stijfheid nam niet toe in de wandelmeditatiegroep, maar wel in de controlegroep.

In beide groepen werden geen significante veranderingen waargenomen in de concentraties van bloedcortisol, malondialdehyde en interleukine-6. In beide groepen daalde na twee weken anthracycline-chemotherapie de algehele kwaliteit van leven. Echter, in de wandelmeditatiegroep verbeterden veel symptomen vervolgens significant, terwijl deze veranderingen niet werden waargenomen in de controlegroep. De onderzoekers concluderen dat boeddhistische wandelmeditatie effectief was in het verminderen van de cardiotoxiciteit van anthracycline-chemotherapie en het verbeteren van de vaatfunctie, de aerobe fitheid en de kwaliteit van leven bij borstkankerpatiënten.

Bronvermelding:
Siripanya S, Parinyanitikul N, Tanaka H, Suksom D. Home-Based Buddhist Walking Meditation Mitigates Cardiotoxicity of Anthracycline Chemotherapy in Breast Cancer Patients: A Randomized Controlled Trial. J Integr Complement Med. 2023 Sep;29(9):562-573. doi: 10.1089/jicm.2022.0778. Epub 2023 Apr 10. PMID: 37036793.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter