Korte, intensieve en frequente training effectief bij PTSS
01 Jul, 2025
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een ernstige psychische aandoening met aanzienlijke impact op het dagelijks functioneren. Steeds meer onderzoek wijst erop dat lichaamsbeweging kan bijdragen aan het verminderen van de PTSS-symptomen. Deze systematische review en netwerkmeta-analyse onderzocht welke vormen en mate van beweging daarbij het meest effectief zijn.
Uit een analyse van 30 gerandomiseerde gecontroleerde studies, waaraan in totaal 1.435 volwassenen met PTSS deelnamen, bleek een omgekeerde U-vormige relatie tussen beweegdosering en symptoomverbetering: zowel te weinig als te veel lichaamsbeweging is minder effectief.
Het gunstigste effect werd gevonden bij een beweeglast van circa 730 MET-minuten per week. MET staat voor metabolic equivalent of task en is een maat voor energieverbruik tijdens een fysieke inspanning ten opzichte van de hoeveelheid energie die in rust wordt verbruikt. Eén MET is daarbij het equivalent van de ruststofwisseling. In de praktijk bleek dit neer te komen op vier sessies van 30 minuten per week, op matige tot hoge intensiteit. Vooral trainingsprogramma’s waarin krachttraining, cardio en ontspanning werden gecombineerd, lieten de sterkste verbetering van symptomen zijn.
De onderzoekers concluderen dat lichaamsbeweging een niet-lineair effect op PTSS-symptomen heeft. Korte, frequente en intensieve sessies blijken het meest effectief. Hoewel de bewijskracht nog matig tot laag is vanwege de variatie in studieopzet en populaties biedt de studie gerichte aanbevelingen qua beweging voor mensen met PTSS.
Bronvermelding:
Li, X-j., & et al. (2025). Optimal exercise dosage and type for improving post-traumatic stress disorder: a systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials. Complementary Therapies in Clinical Practice, 102004.