Massage en acupunctuur verminderen pijn bij kanker

27 Nov, 2023

Onderzoek van het Memorial Sloan Kettering Cancer Centre te New York wijst uit dat zowel massage als acupunctuur pijn bij kanker kan verminderen. In deze gerandomiseerde klinische studie onder patiënten met kanker in een vergevorderd stadium werden zowel acupunctuur als massage in verband gebracht met pijnvermindering en verminderde vermoeidheid en slapeloosheid en verbeterde levenskwaliteit. Er was geen significant verschil tussen de behandelingen, beide behandelingen verzachten de pijn even goed.

Deelnemers waren patiënten met gevorderde kanker met matige tot ernstige pijn en een door de arts geschatte levensverwachting van zes maanden of meer. Het behandeltraject bestond uit wekelijkse acupunctuur of massage gedurende 10 weken met maandelijkse boostersessies tot 26 weken. In totaal deden 298 volwassen deelnemers mee aan het onderzoek.

De gemiddelde ‘ergste pijn’-score was 6,9 (1,5) op een schaal van 10 van de Brief Pain Inventory. Gedurende 26 weken verminderde acupunctuur de ‘ergste pijn’-score met een gemiddelde verandering van -2,53 (95% CI, -2,92 tot -2,15) punten en massage met een gemiddelde verandering van -3,01 (95% CI, -3,38 tot -2,63) punten; het verschil tussen de groepen was niet significant (-0,48; 95% CI, -0,98 tot 0,03; P = .07). Beide behandelingen verlaagden ook de vermoeidheid en slapeloosheid en verbeterden de kwaliteit van leven zonder significante verschillen tussen de groepen. De bijwerkingen waren mild en omvatten blauwe plekken (6,5% van de patiënten die acupunctuur kregen) en voorbijgaande pijn (15,1% van de patiënten die massage kregen).

Bronvermelding:
Epstein, A.S., Liou, K.T., Romero, S.A.D., Baser, R.E., Wong, G., Xiao, H., Mo, Z., Walker, D., MacLeod, J., Li, Q., Barton-Burke, M., Deng, G.E., Panageas, K.S., Farrar, J.T., & Mao, J.J. (2023). Acupuncture vs Massage for Pain in Patients Living With Advanced Cancer: The IMPACT Randomized Clinical Trial. JAMA network open, 6(11).

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter