Minder bijwerkingen bij TCM-behandeling overgangsklachten

09 Nov, 2020

Ongeveer 80 procent van de vrouwen heeft in meer of mindere mate last van overgangsklachten. Deze klachten treden tijdens de perimenopauze en vroege postmenopauzale periode op. Veel vrouwen hebben behoefte aan behandeling hiervoor. Aziatische vrouwen kiezen hierbij over het algemeen voor traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Volgens een studie van de Chinese Academy of Medical Sciences (Beijing) lijkt TCM minder bijwerkingen te geven dan hormoontherapie. Het onderzoek is gepubliceerd in Climatric, journal of the international menopause society.

TCM wordt gebruikt voor menopauzale symptomen bij vrouwen in meeste Aziatische landen, waaronder China, Japan, Vietnam en Zuid-Korea. In de TCM wordt de menopauze geclassificeerd als een nierinsufficiëntie en onbalans tussen yin en yang. Behandelmethodes met Chinese medicijnen en kruiden hebben daarom als doel de nierfunctie te verbeteren en yin en yang weer in balans te brengen. Men gaat ervan uit dat TCM-behandeling geschikt is voor patiënten met lichte tot matige menopauzale symptomen.

De incidentie van bijwerkingsverschijnselen, zoals borstgevoeligheid en onregelmatige vaginale bloedingen, blijkt lager te zijn dan bij hormoontherapie, zo geven de onderzoekers aan. Omdat er nog maar weinig gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studies zijn gedaan naar behandeling met TCM van menopauzale klachten moeten toekomstige studies de verdiensten van TCM verder bevestigen.

Bronvermelding:
Wang, Y-P, et al. The treatment of menopausal symptoms by traditional Chinese medicine in Asian countries. Climacteric, 2020 Oct 23;1-4.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter