Myofasciale release bij fibromyalgie

11 Nov, 2021

Cliënten met fibromyalgie hebben last van (chronische) pijn in spieren en bindweefsel, vaak samengaand met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. De klachten wisselen van dag tot dag en kunnen aangrijpend en invaliderend zijn.

Daarom hebben onderzoekers van de Universiteit van het Himalayan Institute of Medical Sciences de toepassing van myofasciale release bij fibromyalgie onderzocht. Myofasciale release is een manuele behandelmethode die het herstelvermogen van het lichaam activeert. De behandeling heeft tot doel ruimte en fysieke ontspanning te creëren. Tijdens de behandeling wordt de fascie in het lichaam ontspannen met milde massagetechnieken.

Onderzoekers voerden een systematische review uit naar de effectiviteit van myofasciale release op pijn, slaap en kwaliteit van leven bij patiënten met het fibromyalgiesyndroom. Zes studies, met in totaal 279 deelnemers, werden geïncludeerd in de review. De meta-analyse toonde een groot significant effect van myofasciale release op pijn na de behandeling (-0,81 [95% CI = -1,15 tot -0,47], p < 0,00001) en een matig effect zes maanden na de behandeling (-0,61, 95% CI = -0,95 tot -0,28, p = 0,0003). Het betrof hier zowel studies waarin myofasciale release door de cliënt zelf werd uitgevoerd als studies waarin therapeuten de behandeling toedienden.

De onderzoekers geven aan dat vervolgonderzoek noodzakelijk is, maar dat er zeker aanwijzingen zijn dat deze niet-medicamenteuze behandelvorm verlichting zou kunnen geven bij fibromyalgiesymptomen.

Bronvermelding:
Ughreja, Reepa & Venkatesan, Prem & Dharmanand, Balebail & Singh, Yogesh. (2021). Effectiveness of myofascial release on pain, sleep, and quality of life in patients with fibromyalgia syndrome: A systematic review. Complementary Therapies in Clinical Practice. 45. 101477.