Natuurlijke behandelmethodes voor fibromyalgie

02 Mar, 2022

Patiënten met fibromyalgie hebben last van chronische pijn in spieren en bindweefsel. Veel patiënten maken gebruik van complementaire geneeswijzen om de klachten te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. Tot nu toe is er echter weinig bekend over de klinische aanbevelingen die natuurgeneeskundigen doen.

Daarom werd er een studie opgezet die tot doel had te beschrijven welke behandelmethodes in de Robert Schad Naturopathic Clinic werden gebruikt, een onderwijskliniek van het Canadian College of Naturopathic Medicine. Hiervoor werden de medische gegevens van 70 patiënten geanalyseerd die in deze kliniek onder behandeling waren geweest. Het project was goedgekeurd door de Research Ethics Board of the Canadian College of Naturopathic Medicine.

67 van de 70 patiënten waren vrouw (96%). Co-morbiditeiten bestonden uit spijsverteringsproblemen (nu of in het verleden), depressies, angsten en gewrichtspijn. Vaak was er ook sprake van een familiegeschiedenis met gewrichtsklachten. Veelgebruikte behandelingen bestonden uit suppletie met vitamine D, magnesium, omega 3-vetzuren, vitamine B12 (oraal of via injectie), probiotica en acupunctuur. De Widespread Pain Index and Symptom Severity tool werd gebruikt om de mate van pijn en andere symptomen vast te stellen.

De onderzoekers concluderen uit deze studie dat de behandelmogelijkheden door natuurgeneeskundigen in deze onderwijsinstelling zowel consistent als gevarieerd waren. Toekomstig onderzoek kan gericht zijn op het vaststellen van behandelmethodes in een andere setting, om deze vervolgens met elkaar te vergelijken. Dat kan informatief zijn en helpen om de aard van gezondheidszorg op maat en de ervaringen van patiënten beter in kaart te brengen, zo geven de onderzoekers aan.

Bronvermelding:
Guerin, C. An Assessment of Naturopathic Treatments, Health Concerns, and Common Comorbid Conditions in Fibromyalgia Patients: A Retrospective Medical Record Review. Journal of Integrative and Complementary Medicine, 31 jan 2022.