NCCIH: Complementaire benaderingen bij kanker

08 Dec, 2021

Veel mensen bij wie de diagnose kanker is gesteld, maken gebruik van complementaire gezondheidsbenaderingen. Bevindingen uit een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek suggereren dat sommige complementaire psychologische en/of fysieke benaderingen, zoals acupunctuur, op mindfulness gebaseerde stressreductie en yoga, kunnen helpen bij het beheersen van kankersymptomen en bijwerkingen van de behandeling.

De Society for Integrative Oncology heeft in samenwerking met het Amerikaanse National Centre for Complementary and Integrative Medicine (NCCIH) op bewijs gebaseerde richtlijnen voor de klinische praktijk uitgevaardigd. Zorgverleners kunnen deze in overweging nemen als zij complementaire gezondheidsbenaderingen in de zorg voor mensen met kanker willen opnemen. Deze uitgave van de zogenaamde NCCIH digest geeft een samenvatting van beschikbaar onderzoek naar complementaire psychologische en/of fysieke benaderingen voor kankergerelateerde symptomen en bijwerkingen van de behandeling.
De informatie is in te zien via Psychological or Physical Approaches for Cancer Symptoms | NCCIH (nih.gov).

Als het om informatie over het gebruik van CAM bij kanker gaat, wordt ook betrouwbare informatie aangeboden door de Europese website cam-cancer.orgen van NAFKAM.