Neem neuropsychologische interventies mee in behandeling Covid-19

22 Feb, 2021

Van het coronavirus is inmiddels bekend dat het niet alleen voor ernstige luchtwegklachten kan zorgen, maar ook wereldwijd voor veel onrust en angst zorgt met psychologische en neurologische klachten tot gevolg, zoals angststoornissen en depressies. Een aantal wetenschappers heeft daarom besloten om de impact van het virus vanuit een psycho-neuro-immunologische invalshoek te bekijken om zo behandelopties toe te voegen aan de huidige therapeutische interventies.

Om dit in kaart te brengen hebben de onderzoekers van eind maart 2020 tot begin juli 2020 wetenschappelijke papers verzameld over het onderwerp immuunpsychiatrie en Covid-19. Uit 93 geselecteerde papers is vervolgens de relevante informatie bijeengebracht in een Special Issue van het tijdschrift Brain, Behavior Andy Immunity met als titel Immunopsychiatry of Covid-19.

Kort gezegd beschrijven de papers niet alleen de sociale impact, psychopathologie en neurologische gevolgen van Covid-19, maar brengen ze ook de potentiële behandelingen en mogelijkheden voor preventie van de ziekte in kaart. Een aantal bevindingen uit het artikel: angststoornissen, stemmingsstoornissen en zelfmoordneigingen blijken de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen als gevolg van Covid-19. Verder kan Covid-19 symptomen geven in het centrale en perifere zenuwstelsel, waaronder hoofdpijn, slaapstoornissen, encefalopathie (ziekte van de hersenen, waarvan oorzaak nog niet duidelijk is) en verlies van smaak en reuk.

De huidige therapieën voor Covid-19 bevatten al een aantal interventies, zoals immuun-modulerende stoffen, antivirale therapieën en plasmatransfusies. Bovendien komen vaccinaties steeds beter beschikbaar. Aanvullend hieraan raden de onderzoekers aan de genoemde neuropsychiatrische complicaties aan te pakken via leefstijlaanpassingen, neuropsychologische interventies en het stimuleren van waardevolle sociale contacten. Dit kan het welzijn van mensen verbeteren en hun psycho-neuro-immuniteit tegen Covid-19 versterken, geven de wetenschappers aan.

Bronvermelding:
Wang, S-C. et al. The three frontlines against COVID-19: Brain, Behavior, and Immunity. Review Brain Behav Immun, 2021 Feb 3;S0889-1591(21)00034-9.