Potentiële werkingsmechanismen van reflexologie

09 Jun, 2022

Reflexologie is een complementaire therapie die zich vooral richt op de toediening van druk op voeten, handen en oren. Een kleine maar groeiende bewijslast toont aan dat deze therapieën de symptomen van tal van aandoeningen kunnen verbeteren of beter hanteerbaar kunnen maken. Een beter begrip van het werkingsmechanisme van reflexologie kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het onderzoek naar veiligheid en doeltreffendheid.

In een paper zijn daarom de potentiële werkingsmechanismen verkend aan de hand van de resultaten van reflexologie-behandelingen uit wetenschappelijke studies. Hierbij is ook rekening gehouden met andere factoren, zoals placebo-effect, overeenkomst met vergelijkbare therapieën en de invloed van de aanraking door de therapeut. De onderzoekers noemen als punten van discussie dat de precieze definitie van reflexologie niet helder is en dat het om een therapie gaat die bij uitstek afstemt op de individuele behoeften van een patiënt.

De wetenschappers concluderen in hun paper dat het werkingsmechanisme van reflexologie sterk afhankelijk is van het soort reflexologie dat wordt toegepast. Van elk type reflexologie en geassocieerde werkwijze noemen zij het aannemelijk dat deze gunstige resultaten heeft voor de patiënt. Zij geven aan dat de positieve resultaten van reflexologie vermoedelijk tot stand komen door een complex samenspel van de therapeutische aanraking, placebo, persoonlijke empathie, fysieke manipulatie en druk. Ze wijzen op de rol van de fascia in het behoud van structurele integriteit in het musculoskeletale systeem en in de potentiële invloed op pijnmodulatie, vloeistofbeweging en cellulaire activiteit. Verder onderzoek wordt aanbevolen naar de activering van fascia vanuit de reflexpunten van de voet en de enkel, zodat deze werkingsmechanismen beter begrepen kunnen worden.

Bronvermelding:
Whatley, J. et al. Reflexology: Exploring the mechanism of action. Therapies in Clinical Practice. Volume 48, August 2022, 101606.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter