Qigong helpt voor balans, flexibiliteit, spierkracht en betere slaapkwaliteit

22 Jan, 2024

Steeds meer Afro-Amerikanen van vijftig jaar en ouder beoefenen qigong, een Chinese bewegingsleer gericht op het beheersen van de levensenergie, ofwel qi. Bij qigong doen mensen vloeiende, staande rek- en strekoefeningen, waarmee ze de subtiele energieën in hun lichaam kunnen ervaren en beïnvloeden. Deze studie van Chang et al. is opgezet om hun ervaringen in kaart te brengen: wat biedt qigong op fysiek en psychisch vlak?

Vijftien Afro-Amerikanen (45-85 jaar) deden tweemaal per week, gedurende acht weken, een uur lang qigong-oefeningen. De deelnemers werden na de interventie geïnterviewd om hun ervaringen in kaart te brengen. De interviews werden persoonlijk afgenomen, opgenomen, woordelijk getranscribeerd en geanalyseerd met behulp van inhoudsanalyse.

Uit de interviews kwam naar voren dat qigong effectief is op meerdere vlakken: balans, flexibiliteit, spierkracht, slaapkwaliteit, emotieregulatie en stressmanagement. Bijna 75 procent van de deelnemers gaf aan thuis minstens twee keer per week qigong-oefeningen te hebben beoefend.

De ervaringen van deze groep bieden inzichten in de gezondheidsvoordelen die gepaard gaan met het beoefenen van qigong. De studie kan als basis dienen om in de toekomst vergelijkbare bewegingsinterventies bij ouderen uit minderheidsgroepen te doen.

Bronvermelding:
Chang, P.,et al., (2023, 16 augustus). A Content Analysis of African Americans' Experience of Engaging in Qigong Exercise Intervention in a Community Setting. Journal of Integrative and Complementary Medicine.