Studie naar slapeloosheid bij mensen met kanker

11 Jun, 2018

Ongeveer zestig procent van de mensen die kanker hebben of hebben gehad, lijdt aan een vorm van slapeloosheid. Uit een onlangs gepubliceerde studie blijkt dat zowel cognitieve gedragstherapie (CGt) als acupunctuur voor een verbetering van de slaapkwaliteit en -kwantiteit kan zorgen.

Aan deze studie namen 160 mensen met verschillende typen kanker deel. Allen leden ze aan slapeloosheid. De deelnemers werden willekeurig toegewezen aan behandelingen met CGt of acupunctuur, die ze gedurende acht weken ondergingen.

Alle deelnemers ervoeren een klinisch relevante verbetering. De cognitieve gedragstherapie liet iets betere resultaten zien, met name bij de groep mensen met een milde vorm van slapeloosheid.
Het onderzoek werd uitgevoerd in het Memorial Sloan Kettering Cancer Centre te New York, een ziekenhuis bekend om haar integratieve behandelmogelijkheden.

Hoofdonderzoeker Jun Mao vertelt: ‘Deze niet-medicamenteuze behandelopties hebben de voorkeur boven slaapmedicatie omdat ze geen afhankelijkheid in de hand werken, ze ervoor zorgen dat de slaapkwaliteit verbetert en mensen de dag na de behandeling veel helderder zijn dan na gebruik van barbituraten.’

Bron:
The effect of acupuncture versus cognitive behavior therapy on insomnia in cancer survivors: A randomized clinical trial. | 2018 ASCO Annual Meeting Abstracts. (n.d.). Retrieved June 1, 2018.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter