Succesvol stress en angst verminderen bij borstkanker

08 Jan, 2024

Borstkankerpatiënten ervaren vaak stress, wat ernstige psychologische en fysiologische problemen met zich meebrengt. In een meta-analyse van 24 gerandomiseerde gecontroleerde trials is onderzocht welke interventies naast stress ook angst, depressie en ontstekingsmarkers verminderen.

De meta-analyse omvatte een systematische zoektocht in negen databases naar gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT's) die de effecten rapporteerden van interventies op door borstkankerpatiënten ervaren stress. In totaal voldeden 24 RCT's met 1887 deelnemers aan de inclusiecriteria. De interventies werden onderverdeeld in zes categorieën: mindfulness en yoga, lichaamsbeweging, cognitief-gedragsmatig stressmanagement, zelfregulatie, ontspanningstraining en acupunctuur.

Uit de meta-analyse bleek dat mindfulness en yoga bijzonder effectief waren tegen ervaren stress, angst en depressie. Cognitief-gedragsmatig stressmanagement verminderde vooral de ervaren stress en angst. Lichaamsbeweging toonde effectiviteit voor de ervaren stress, terwijl acupunctuur succesvol was in het verminderen van depressie. Mindfulness kon bovendien de ontstekingsmarker TNF-α-verbeteren, terwijl yoga het niveau van speekselcortisol en DNA-schade verminderde.

Deze systematische review toont aan dat diverse niet-medicamenteuze interventies effectief kunnen zijn in het verminderen van ervaren stress, angst, depressie en ontsteking bij borstkankerpatiënten. Vooral yoga en mindfulness blijken doeltreffende interventies.

Bronvermelding:
Ding, X., et al. (2023). A systematic review and meta-analysis of interventions to reduce perceived stress in breast cancer patients. Complementary Therapies in Clinical Practice. Available online 19 December 2023, 101803.

is freelance tekstschrijver, gewichtsconsulent en orthomoleculair kPNI-therapeut. Wat haar bezighoudt zijn vragen als: wat is voor de mens gezond? En waarom? Ze volgt voortdurend opleidingen om antwoord op deze vragen te vinden.

Laat een reactie achter