Tuina-massage helpt bij spanningshoofdpijn

08 Mar, 2021

Spanningshoofdpijn is wereldwijd een van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn en heeft een grote nadelige invloed op de fysieke en mentale gezondheid van mensen. Tuina is een Chinese vorm van massage, die vaak wordt ingezet om spanningshoofdpijn te behandelen. Hoe effectief is Tuina? Vermindert het de hoofdpijn? Deze vragen zijn onderzocht in een systematische review.

Even vooraf: wat is Tuina precies? Een Tuina-behandeling bestaat uit een Chinese therapeutische massage, aangevuld met acupressuur en manipulatie van acupunctuurpunten. Zo werkt de massage diep door in spier- en zenuwweefsel, botten en pezen, en zorgt het onder meer voor ontspanning en pijnvermindering.

In de systematische review werd in acht databases gezocht naar gerandomiseerde gecontroleerde trials waarbij Tuina werd ingezet voor de behandeling van spanningshoofdpijn. Hieruit werden zeven studies geselecteerd met in totaal 1228 deelnemers.

De meta-analyse laat zien dat Tuina effectiever is dan medicatie en geen nadelige effecten heeft. Bovendien bleek de visual analog scale (VAS) significant lager te zijn dan bij gebruik van geneesmiddelen. VAS is een gevalideerde, subjectieve vorm van meten van acute en chronische pijn. De patiënten scoren zelf hun gevoel van pijn op een schaal van ‘geen pijn’ tot ‘hevigste pijn’.

De conclusie uit het onderzoek is dat Tuina positieve effecten heeft op spanningshoofdpijn: het is effectief, helpt de hoofdpijn te verminderen en is bovendien veilig om in te zetten. De onderzoekers zeggen wel dat deze conclusie voorzichtig moet worden getrokken. Idealiter komen er meer studies die het gevonden resultaat versterken.

Bronvermelding:
Fan, Z. et al. The Effectiveness and Safety of Tuina for Tension-Type Headache: A Systematic Review and Meta-Analysis. Complementary Therapies in Clinical Practice, January 19, 2021.