Vasten en kanker

20 Jul, 2020

Klinisch onderzoek naar een zogenaamd fasting mimicking diet, een dieet dat vasten nabootst, bij chemotherapie laat hoopgevende resultaten zien bij vrouwen met niet-uitgezaaide borstkanker. Met de studie wilden de onderzoekers onder leiding van oncologen uit het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Borstkanker OnderzoeksGroep (BOOG) het effect meten van een vasten nabootsend dieet op de effectiviteit en veiligheid van chemotherapie bij vrouwen met niet-uitgezaaide borstkanker.

In totaal 131 vrouwen namen deel aan de studie. Zij werden verdeeld in twee groepen. Een groep bleef eten zoals gebruikelijk. De andere groep volgde drie dagen voorafgaand en op de dag van chemotherapie een plantaardig dieet, arm aan eiwitten, suikers en calorieën. Op de eerste dag aten de vrouwen 1200 kcal en op de drie opvolgende dagen 200 kcal in de vorm van soep, bouillon en thee. Analyse van de resultaten toonde aan dat de tumor beter op de chemotherapie reageerde bij de vrouwen die gevast hadden. Er was geen verschil in bijwerkingen tussen de groepen. Echter, het vasten lijkt gezonde cellen te beschermen tegen beschadiging door de chemotherapie.

De wetenschappers geven aan dat de resultaten hoopgevend zijn, maar dat meer onderzoek nodig is om de aanpak te kunnen aanbevelen aan vrouwen.

De publicatie kunt u hier teruglezen.

In een eerdere editie van het Vakblad Natuurlijke & Integrale Gezondheidszorg vindt u een artikel van Els Smits over de effecten van voedselbeperking en vasten bij kanker op basis van een lezing van Hanno Pijl tijdens het symposium ‘Evidence-based supportive oncology’. Abonnees kunnen dit artikel na inloggen gratis lezen.

Bronvermelding:
de Groot, S., Lugtenberg, R. T., Cohen, D., Welters, M. J., Ehsan, I., Vreeswijk, M. P., … & van de Wouw, A. J. (2020). Fasting mimicking diet as an adjunct to neoadjuvant chemotherapy for breast cancer in the multicentre randomized phase 2 DIRECT trial. Nature Communications, 11(1), 1-9.