Verschil in ontwikkeling hartziekten bij mannen en vrouwen

25 mei 2020

Wetenschappers van de McGill Universiteit in Canada hebben aangetoond dat ziekten aan de hartklep zich anders ontwikkelen bij mannen en vrouwen. Hartziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld en er wordt dan ook veel onderzoek naar gedaan. Verkalking van de aortaklep (aortastenose) kan de opening in het bloedvat verkleinen, waardoor het bloed niet goed van het hart naar de rest van het lichaam kan stromen. Dit heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid. Verkalking ontstaat door een afzetting van calciumfosfaten in de hartklep. Verschillende eerdere onderzoeken wezen uit dat vrouwen significant minder verkalking vertonen bij dezelfde mate van aortastenose als mannen. Onderzoekers hebben daarom de samenstelling van de kalkafzetting nader bekeken. Zij vonden dat er verregaande verschillen waren in de minerale samenstelling en morfologie van de hartklep tussen mannen en vrouwen. De calciumfosfaten worden bij vrouwen langzamer gevormd. Bovendien was de samenstelling van mineralen bij vrouwen anders dan bij mannen.

Momenteel is er nog geen therapie om het ziekteproces te stoppen. Deze bevinding kan in de toekomst mogelijk richting geven aan specifiek op mannen of vrouwen gerichte diagnostiek en nieuwe behandelstrategieën.

Bronvermelding:
Gourgas, O., Khan, K., Schwertani, A., & Cerruti, M. (2020). Differences in mineral composition and morphology between men and women in aortic valve calcification. Acta Biomaterialia, 106, 342-350. doi: 10.1016/j.actbio.2020.02.030