Voedingssupplementen voor zonbescherming

25 Jun, 2018

Menigeen heeft genoten van de zonnige lente dit jaar. De afgelopen periode hebben we heel wat zon op onze huid gehad. Heerlijk, maar hoe bescherm je je huid optimaal tegen te veel zonlicht?

Onderzoekers van het Leibniz Research Institute for Environmental Medicine te Düsseldorf verdiepten zich in de huidbeschermende eigenschappen van de voedingssupplementen lycopeen en luteïne. Beide carotenoïden staan erom bekend dat ze de huid beschermen tegen schadelijke straling van de zon, maar dit was nog onvoldoende wetenschappelijk onderzocht.

In een gerandomiseerde dubbelblind placebogecontroleerde crossover studie werden 65 deelnemers ingedeeld in vier groepen. Allen ondergingen eerst een uitwasperiode van twee weken. Daarna was er een behandelperiode van twaalf weken, waarin elke groep 20 mg lycopeen, 20 mg luteïne of een placebo ontving. Dit werd gevolgd door opnieuw een uitwasperiode van twee weken en een behandelperiode van twaalf weken. Nu kregen de twee groepen die eerst placebo hadden ontvangen een van de twee supplementen, terwijl beide andere groepen placebo ontvingen. Aan het begin en aan het eind van de twee behandelperiodes werd de huid blootgesteld aan straling (uv-B en uv-A). Aan de hand van huidbiopten werd bepaald wat de effecten van de carotenoïden op celschade waren.

Uit de studie blijkt dat beide carotenoïden de huid kunnen beschermen tegen schadelijke straling van de zon en vroegtijdige huidveroudering (Grether-Beck, Marini, Jaenicke, Stahl, & Krutmann, 2017).

Bron:
Grether-Beck, S., Marini, A., Jaenicke, T., Stahl, W., & Krutmann, J. (2017). Molecular evidence that oral supplementation with lycopene or lutein protects human skin against ultraviolet radiation: results from a double-blinded, placebo-controlled, crossover study. British Journal of Dermatology, 176(5), 1231–1240.