Voetreflexologie en acupressuur bij leukemiepatiënten

25 Apr, 2024

Vermoeidheid als gevolg van kanker is een veelvoorkomend en moeilijk te behandelen symptoom bij leukemiepatiënten. In de behandelpraktijk zien we dat acupressuur het potentieel heeft om vermoeidheid bij leukemiepatiënten te verlichten. Op basis van observaties uit de praktijk, blijkt ook reflexologie veelbelovend te zijn bij het verminderen van vermoeidheid bij mensen met leukemie.

Onlangs zijn de resultaten van een gerandomiseerde gecontroleerde studie gepubliceerd, waarin deze ervaringen uit de praktijk worden geverifieerd. Dit onderzoek evalueerde de effecten van acupressuur en reflexologie op vermoeidheid bij chronische lymfatische leukemiepatiënten. Deze patiënten (n=102) werden willekeurig toegewezen aan de acupressuur- (n = 34), de reflexologie- (n = 34) of de controlegroep (n = 34). De acupressuurgroep ontving routinematige zorg met acupressuur gericht op het SP6-punt (Milt 6) gedurende tien minuten tweemaal daags gedurende vier weken. De reflexologiegroep kreeg dagelijks tien minuten een reflexologiesessie gedurende vier opeenvolgende weken na het prepareren en insmeren van de voetzolen met zoete amandelolie.
In zowel de acupressuur- als de reflexologiegroep verminderde vermoeidheid significant in vergelijking met de controlegroep (P <0,001). Hoewel er aanvankelijk verschillen werden waargenomen tussen de acupressuur-, de reflexologie- en de controlegroep, toonde de analyse na vier weken geen significant verschil tussen acupressuur en reflexologie in het verminderen van vermoeidheid (P < 0,05), wat een vergelijkbare verbetering tussen acupressuur en reflexologie suggereert.

Onderzoekers concludeerden dat beide therapievormen veelbelovend zijn. Acupressuur en reflexologie kunnen worden aanbevolen als veilige, kosteneffectieve en aanvullende benaderingen bij vermoeidheid bij chronische lymfatische leukemiepatiënten.

Bronvermelding:
Parizad, N., Hassanpour, A., Goli, R., Khalkhali, H., & Nozad, A. (2024). Comparing the impact of acupressure and reflexology on fatigue in chronic lymphocytic leukemia patients: A randomized controlled trial with three arms. European journal of oncology nursing: the official journal of European Oncology Nursing Society, 70, 102573.

is natuurgeneeskundige en klinisch epidemioloog. Ze is als (freelance) auteur, docent en onderzoeker gespecialiseerd in het vakgebied van de complementaire, alternatieve en functionele geneeskunde. In haar werk staan kennisoverdracht en kennisontwikkeling in deze geneeswijzen centraal. Zij levert wetenschappelijke informatiediensten binnen het werkveld.

Laat een reactie achter