Winnaar van de Lind Prijs 2021 bekendgemaakt

24 Jun, 2021

Onlangs zijn de winnaars van de James Lind Prijs 2021 bekendgemaakt. De James Lind Prijs is een wetenschapsprijs die in het leven is geroepen door NPN, de branchevereniging voor voedingssupplementen. Het doel van de prijs is om aandacht te vragen voor gezondheidswinst voor de samenleving, onderzoekers te inspireren en toepassingen te stimuleren. De onderscheiding herkent en erkent wetenschappelijke onderzoeken naar fysiologisch actieve (voedings)stoffen – zoals vitamines, mineralen en andere stoffen – en het moedigt toepassingen ervan in de praktijk aan. In elke categorie – onderzoek en toepassingen – waren drie kandidaten die kans maakten op deze prijs met het bijbehorende prijzengeld van € 10.000,- per categorie. Een vakjury bepaalde de genomineerden, het publiek kon daarna ook stemmen. De vakjury en het publiek bepaalden ieder voor de helft de uitslag.

Nominaties voor de categorie onderzoek waren:
1. Een nieuw drinkvoedingsproduct, met wei-eiwitten, vrij vertakte aminozuren en ursolzuur, dat de loopsnelheid en mitochondrieel functioneren van ondervoede ouderen verbetert in vergelijking met een standaard drinkvoedingsproduct. Een randomized controlled trial. Pol Grootswagers et al, April 2021, Wageningen Universiteit.
2. Bloedverdunners die vitamine K in het lichaam remmen worden gelinkt aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen en verergeren van (osteo)artrose. Cindy G. Boer et al, Maart 2021, Erasmus University Medical Center.
3. Inuline voedingsvezels voorkomen magnesiumtekorten na gebruik van maagzuurremmers. Proefschrift van Lisanne Gommers (nog niet gepubliceerd, promotie 2 juni 2021), Radboud Universiteit.

In deze categorie is nummer 1 de winnaar. De vakjury zegt het volgende over het onderzoek: ‘In het onderzoek van Grootswagers et al. werd aangetoond dat een belangrijke vooruitgang in fysiek functioneren van ouderen kan worden geboekt door slimme inzet van fysiologisch actieve voedingsstoffen in drinkvoedingsproducten.’ De leden van de onafhankelijke vakjury, bestaande uit vijf personen, zijn lovend over het onderzoek. Ze noemen het ‘een fascinerende bevinding met een klinisch groot potentieel’ en zien dat de ‘meerwaarde van suppletie met het aminozuur ursolzuur en vitamine D wordt bewezen’. Over het belang melden ze ‘het onderzoek laat zeer belangrijke en relevante resultaten zien voor een groot probleem in de huidige maatschappij, namelijk ondervoeding bij ouderen’.

Nominaties voor de categorie toepassing waren:
1. Proeftuin probiotica in de ouderenzorg (prOud). Rivas Zorggroep, Louis Bolk Instituut en van Praag Instituut.
2. Personalized Nutrition & Health Living Lab more Fiber: Vezel-Up studie. Wageningen Universiteit, uitgevoerd door Iris Rijnaarts et al.
3. Sportvasten. Project van meerdere instanties, onder andere: European Consortium for Lifestyle, Exercise, Adaptation, and Nutrition (EULEAN) en Erasmus University Medical Center.

In deze categorie is nummer 2 de winnaar. De vakjury zegt het volgende over de toepassing: ‘De toepassing van Rijnaarts et al. biedt Nederlanders een persoonlijk digitaal voedingsadvies, met behulp van algoritme, om meer vezels te eten.’ De vakjury is enthousiast: ‘het is mogelijk zeer relevant omdat een te lage vezelinname geassocieerd is met een hoger risico op hart- en vaatziekten’ en ‘het past perfect in de patiëntgerichte behandelingen waar we steeds meer naartoe bewegen’. Volgens de jury is ‘vezelinname eveneens relevant wat betreft andere positieve gezondheidseffecten en kan de gepersonaliseerde benadering ook bruikbaar zijn voor andere toepassingen’.

Meer informatie over de winnaars, de nominaties, de leden van de vakjury en de James Lind Prijs 2021: www.npninfo.nl/jameslindprijs